pshmaster

TRAILERPARK

Lerántották a leplet a világméretű szektáról

PRIZMA

2015/04/22

Erős témát választottak.

Az HBO-t többek között azért szeretjük, mert gyakran feszegetik a határokat: ez talán már nem is igényel különösebb kifejtést, elég felidézni néhány ismertebb sorozatukat az elmúlt évekből. Fikciós szériák mellett ugyanakkor dokumentumfilmeket is készítenek, és az egyik legutóbbival darázsfészekbe nyúltak.

Olyannyira, hogy ha hihetünk a még régebben elterjedt – marketing-szempontból mindenesetre pompásan összerakott – híreknek, a tévécsatorna 160 ügyvédet bérelt fel, hogy bebiztosítsák magukat, a Going Clear: Scientology and the Prison of Belief című dokuval ugyanis a legendásan sokat kritizált, sőt gúnyolt szcientológiai egyház egész Földet behálózó ténykedéséről rántják le a leplet.

YouTube előnézeti kép

Ha más nem is, a téma kapcsán beugorhat PTA The Master című játékfilmje, amit részben az egyházalapító L. Ron Hubbard személyisége és története ihletett – a férfi egyébként Guinness-rekorder volt 1084 (!) kiadott könyvével -, bár csak félig hivatalosan, az alkotók közül ugyanis többen is vehemensen tagadták a kapcsolatot.

Going Cleart a több tucat dokumentumfilmet jegyző, neves Alex Gibney rendezte (nálunk csak kevés filmjét forgalmazták, esetleg a WikiLeaks-botrányt feldolgozó produkciója lehet ismerős), Amerikában néhány hete mutatták be. Klasszikus beszélő fejes doku, a megszólalók (szinte?) kizárólag olyan emberek, akik hosszú évekig aktív tagjai voltak a szcientológiai egyháznak, amelyet többen utólagos tisztánlátásukkal egyenesen szektának neveznek.

goingclear

A filmből többek között az is kiderül, a szervezetnek az évek során milyen iszonyatos mennyiségű bevételt sikerült felhalmoznia, Hubbard ugyanakkor nem a “fogd a pénzt és fuss” elvet követte, hiszen még akkor is a gyógyító hatásúnak tartott praktikáit fejlesztgette, amikor már nem fűződött ehhez anyagi érdeke. Szintén érdekesség, hogy a film sokat foglalkozik az alapító utódjának számító, máig aktív David Miscavige-vel, aki Amerikán kívül nincs benne annyira a köztudatban. Az alkotók Tom Cruise-zal és John Travoltával együtt őt is felkérték interjúra, de sajnos egyik férfi sem ért rá.

Mivel a Going Clear fenti előzeteséből túl sok minden nem derül ki, ajánlunk még egy rövid videót, amelyben Gibney és a forrásműként szolgáló könyvet jegyző Lawrence Wright szerepel, és reménykedünk, hogy a hazai HBO is műsorra tűzi a filmet, mert egy belemenős, tényfeltáró dokuval könnyen le lehet minket kenyerezni.

YouTube előnézeti kép

Címke:

bomb00

KRITIKA

finders00

KRITIKA

corallead0

KRITIKA

Képernyőfotó 2017-05-28 - 9.51.53

DOC.KOMMENTÁR

hgw00

KRITIKA

peterandthefarm00

KRITIKA

creeping04

KRITIKA

kepernyofoto-2017-01-03-20-43-33

KINO LATINO

figueroa00

KINO LATINO

© 2015 A Ticklish Tale Limited

KRITIKA

behemoth01

KRITIKA

chefstable_00

LÁNCREAKCIÓ

Tattoo

Rövidfilm

477811689_640

HARDCORE

cobain

PRIZMATUBE

korine

PRIZMATUBE

nympho

LISTA

banksylead

TRAILERPARK

21ylead

TRAILERPARK

caveprofil

EXKLUZÍV, magazin