caveprofil

EXKLUZÍV, magazin

Mi már bekerültünk Nick Cave múzeumába! És te?

Jankovics Márton

2014/09/17

A Prizma is helyet kapott Nina Simone törölközőbe ragadt rágógumija és Cave bizarr macskái között.

Ma tűzik műsorra Amerikában a 20000 days on Earth című doksit, mely az ausztrál dalszerző/író/költő/énekes/pop-ikon/forgatókönyvíró/rock’n’roll-sámán nem mindennapi mindennapjait mutatja be a rajongók számára. Vagyis azt, hogy vajon honnan jön az az ellenálhatatlan energia és összetéveszthetetlenül karcos hangvétel, mely az életmű minden darabját jellemzi.

“Felkelek, írok, eszem, tévézek”

– foglalja össze Cave a titkos receptet, de azt még az előzetes is sejteti, hogy azért ennél egy fokkal többről van itt szó.

YouTube előnézeti kép

Most azonban nem az idei Sundance Nagydíját elnyerő filmről akarunk írni, hanem annak reklámjáról. A kampány ugyanis jóval ütősebbre sikerült az átlagnál: Cave-ék gondoltak egyet, és megalapították a The Museum of Important Shit-et, amit valahogy úgy lehetne fordítani, hogy Fontos Kacatok Múzeuma. Itt teljesen szabad teret engednek az emlékezésnek, a nosztalgiának, az önelemzésnek, vagy akár a múlton való tépelődésnek.

A virtuális tárlatba ugyanis bárki feltöltheti azokat a kacatait, melyek valami módon sorsfordító szerepet játszottak az életében. A projekt így igazán cool módon erősíti meg a film egyik központi üzenetét, miszerint mindnyájunkat az emlékeink alkotnak. A jelentéktelennek tűnő tárgyak, dolgok, cuccok, izék és bisz-baszok pedig nem mások, mint ezen emlékek legfőbb hordozói, melyek sokszor komplett történeteket rejtenek magukban, ám csak azoknak a beavatottaknak tárják fel magukat, akiknek van hozzájuk kulcsa.

IMAG0095

A képre kattintva megnézhetitek a Prizmát a Múzeumban!

Hogy jó példával járjon elöl, maga Cave is közzétett pár szívéhez közel álló tárgyat, így a válogatáskazetták és elsőcsókos koncertjegyek tömegében olyan ritkaságokat is megcsodálhatunk, mint Nina Simone réges-régi rágógumija, melyet még Cave zenésztársa, Warren Ellis csórt el egy koncert után a zongoráról, ahová a legendás énekesnő odatapasztotta.

De ez még mind semmi: a tárlatban megtalálhatjátok kedvenc filmes folyóiratotokat is. A Prizma csapata ugyanis testületileg nosztalgikus hangulatba került a lap ötödik évfordulója után,

így képtelenek voltunk ellenállni a kísértésnek, hogy Nick Cave online múzeumában idézzük fel azt a fantasztikus pillanatot, mikor kézbe vettük az első lapszámot.

Bár, mint mindenki, mi is hajlamosak vagyunk a múlt kiszínezésére, de mindez tényleg egy füstös kocsmában kezdődött, hatalmas zöld ajkak és friss nyomdaszag igézetében. ÉLJEN HÁT A RÉGI-ÚJ HÚS!  

Mi voltunk a 219-es számú emlékezők. Töltsetek fel ti is fontos kacatokat!

Címke: , ,

cobain

PRIZMATUBE

cave2

LISTA

bomb00

KRITIKA

finders00

KRITIKA

corallead0

KRITIKA

Képernyőfotó 2017-05-28 - 9.51.53

DOC.KOMMENTÁR

hgw00

KRITIKA

peterandthefarm00

KRITIKA

creeping04

KRITIKA

kepernyofoto-2017-01-03-20-43-33

KINO LATINO

figueroa00

KINO LATINO

© 2015 A Ticklish Tale Limited

KRITIKA

behemoth01

KRITIKA

chefstable_00

LÁNCREAKCIÓ

Tattoo

Rövidfilm

pshmaster

TRAILERPARK

477811689_640

HARDCORE

voyage-fantastique-1966-06-g

HANGOK A JÖVŐBŐL

john-carpenter-lost-themes-halloween-music-01

HANGOK A JÖVŐBŐL

korine

PRIZMATUBE