LISTA

Az 5 kedvenc klipünk Nick Cave-től

Jankovics Márton

2015/01/12

A karizma mindent visz. Hamarosan a mozivásznakat is meghódítja.

Pár hónapja még csak a zseniális reklámkampány miatt lelkesedtünk, amelynek mi is részévé válhattunk,  most meg már itt a bemutató a nyakunkon. Csak párat kell aludni, és nagyvásznon is megcsodálhatjuk a 20.000 nap a Földönt. Ez nem csak a magamfajta Nick Cave-rajongók számára jeles alkalom, hanem mindenkinek, akit érdekel az alkotás folyamata. A rendhagyó dokumentumfilm ugyanis bepillantást enged a dal születésébe, és a saját mitikus univerzumát szövögető Cave mindennapi rutinjába is.

Ám csakis akkor tudunk igazán mélyre hatolni ebben a balladai homály uralta világban, ha hajlandók vagyunk feladni kívülálló státuszunkat, és alávetni magunkat belső törvényeinek.

Arisztokratikus távolságtartással itt tehát nem sokra megyünk, diplomata-útlevelünket kéretik leadni a határon.

caveprofil

Persze nem is igazán várhattunk mást, hisz Cave sosem esik ki a szerepéből. Figurájának épp az a lényege, hogy a mitikus szerep nem választható le a hétköznapi valóságról a legélesebb orvosi szikével sem. 1996-ban például arra hivatkozva töröltette magát az MTV-díjra jelöltek listájáról, hogy a múzsájával való érzékeny kapcsolata nem bírna ki egy ilyen zajos felhajtást.

Cave tehát minden műfajt a saját képére formál, amihez csak hozzáér. Mintha egyetlen élethosszig tartó művet farigcsálna türelmesen a dalain, könyvein, filmjein, klipjein, vagy épp nyilvános szereplésein keresztül. Miért pont a dokumentumfilm lenne kivétel ez alól? A 20.000 nap a Földön épp olyan, mintha egy másfél órás klipet néznénk, amelyben talán egy kicsit több a monológ a szokásosnál.

Ennek apropóján elevenítsük is fel kedvenc Cave-klipjeinket! Szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy a válogatás hosszas vívódások és szigorúan önkényes döntések eredménye.

1. Jubilee Street

A legutóbbi, éteri album kulcsdalához John Hillcoat forgatott klipet, aki nemcsak a kortárs ausztrál film egyik legizgalmasabb rendezője, de Cave ősrégi cimborája és visszatérő alkotótársa is (több mint fél tucat klipet forgattak együtt, játékfilmes együttműködéseikről pedig errefelé írtunk bővebben). A vibráló éjszakai fények jól ragadják meg a fülledt és neurotikus történet hangulatát, Ray Winstone pedig tökéletes a bajba jutott kuncsaft szerepében. A klip sokat segít a megénekelt sztori értelmezésében is, melyben még a szokásosnál is sűrűbb a balladai homály. A Bad Seeds ugyan évtizedekkel ezelőtt is forgatott csodás klipet a szerelemről egy riói bordélyban, ám a Jubilee Street zeneileg és képileg egyaránt letisztultabb. Cave pedig egyszerre alakítja a szokásos lírai hőst és a stricit, és mindkét szerepben hibátlan.

YouTube előnézeti kép

2. Stagger Lee

Mindig is tudni akartad, milyen lenne, ha Baz Luhrmann vinne filmre egy Cormac McCarthy-regényt? Hát pont olyan, mint ez a klip. A legkeményebb, homofób macsóbrutalitás találkozik itt a lepukkant varieték és melegbárok fülledt és színes világával. Cave állítólag közvetlenül a forgatás előtt kérte kölcsön a sminkestől a testhez álló, rózsaszín “Take that”-pólót, mely nélkül a klip is vesztene erejéből.

YouTube előnézeti kép

3. As I Sat Sadly by Her Side

Ékes példája annak, hogy lehet olcsón is ütős klipet csinálni. Először is kell hozzá egy karizmatikus előadó, aki puszta jelenlétével képes elvinni a hátán egy klipet, majd ezt lehet még fokozni finom vizuális megoldásokkal. Na és persze a jó zene sem árt a dologhoz. Az alapritmust Cave egyszerre nevetséges és cool idegrángásai táncmozdulatai adják, amelyek ikonikussá váltak az évtizedek folyamán. Ezt a kis magánmutatványt egészíti ki Hillcoat a szép lassan építkező háttérvetítés képeivel, mely mindvégig felesel a dalszöveggel. A csúcspont a rózsából kibomló atomrobbanás katartikus montázsa, mely egyetlen képsorban foglalja össze a dal alapfeszültségét, miszerint a szenvedés és a szépség egyszerre van jelen nyomorult és imádott világunkban.

YouTube előnézeti kép

4. Fifteen Feet of Pure White Snow

Újabb ütős Hillcoat-darab. A koncepció hasonlóan egyszerű, ám ezúttal kicsit több benne a játékosság. A fakó, szűrőzött képek tökéletesen passzolnak a helyszínhez, a lepukkant ex-szovjet kultúrházban tartott mulatság pedig egyszerre avítt, mókás, abszurd és hátborzongató. Az idióta táncba ezúttal a teljes zenekar és a meghívott sztárvendégek is alaposan beleadják magukat.

YouTube előnézeti kép

5. Henry Lee

A végére muszáj egy duettet is betenni. Ráadásul milyen duettet! A legminimalistább Nick Cave-klip díját ugyan kétség kívül Gaspar Noé kísérleti munkája érdemelné, de azért a Henry Lee sem sokkal maradna el mögötte. Az itt látható koncepciót tényleg a két előadó karizmája tartja életben. Akár unalmas is lehetne, hisz tulajdonképpen nem is történik itt semmi, mégis sistereg a levegő Cave és akkori szerelme, PJ Harvey között. Minden egyes apró mozdulatukban mikrotörténetek ezrei rejtőznek.

YouTube előnézeti kép

+1 Mermaids

Bónuszként pedig álljon itt egy mókás és elképesztően profi rajongói klip, melyben gyurmából gyúrták Cave melankóliáját, és távolból integető sellő Barbie-k jelentik a vágy titokzatos tárgyát.

YouTube előnézeti kép

Címke: , , , ,

EXKLUZÍV, magazin

PRIZMATUBE

PRIZMATUBE

LISTA

LISTA

EXKLUZÍV, FESZTIVÁL

magazin

LISTA

PRIZMATUBE

PRIZMATUBE

HANGOK A JÖVŐBŐL

PRIZMATUBE

HANGOK A JÖVŐBŐL

KINO LATINO

LISTA

ANIMATÉKA

Infografika

HÍREK

PRIZMATUBE