HÍREK

Mikor Tarr Béla lenyomta a Psychót és a Ragyogást

Jankovics Márton

2014/11/04

Elképesztő listán lett dobogós a hosszú beállítások királya.

Akkora volt a pörgés a Prizma háza táján Halloweenkor, hogy a 7000-es lájkhatár átlépése és egy Stephen King interjú  között majdnem elsiklottunk a magyar szempontból legizgalmasabb hír fölött. Igaz, tavaly már egyszer úgyis lemaradtunk ugyanerről, de itt az ideje pótolni a mulasztást. Merthogy a Sound on Sight blog volt olyan kedves, és Halloween tiszteletére újraposztolta 2013-as monstre méretű toplistáját, melyen a 100 legjobb horrorfilmet veszi sorra.

Ez idáig nem volna túlzottan érdekes, az viszont már nagyon is, hogy Tarr Béla előkelő helyet kapott ezen a listán.

Werckmeister harmóniák ugyanis Hitchcock Madarakjával holtversenyben állhatott fel a képzeletbeli dobogó második fokára.

A szokásos felállásban, vagyis Krasznahorkai László regénye alapján, szigorúan fekete-fehérben készült filmet egyedül A texasi láncfűrészes tudta beelőzni, de amúgy olyan horror-klasszikusokat utasított maga mögé, mint a Ragyogás, az Ördögűző, a Cápa, a Psycho a Frankenstein vagy a Gonosz halott.

A lista szerzői persze maguk is figyelmeztetik a mozgóképes borzalmak gyanútlan rajongóit, hogy a elbeszélés szempontból közelítve nem nagyon lehet fogást találni a filmen, de metafizikai horrorként a tágan értelmezett műfaj hamisítatlan remekművéről van szó. Az egekig dicsérik az atmoszférát, a mesteri hosszú beállításokat és Víg Mihály zenéjét is.

A teljes listát itt böngészhetitek végig.

Címke: , , ,

LISTA

LISTA

LISTA

EXKLUZÍV, FESZTIVÁL

HÍREK

Jegyzet

KRITIKA

KRITIKA

AJÁNLÓ

KÍSÉRLETI VETÍTŐ

KÍSÉRLETI VETÍTŐ

TRAILERPARK

LISTA

KRITIKA

KRITIKA

LISTA

KINO LATINO

TRAILERPARK

HANGOK A JÖVŐBŐL