latinolead

KINO LATINO

10 izgalmas film, ami kimarad az év végi listákból

Árva Márton

2015/01/05

Egy csokorra való a latin-amerikai és a spanyol filmtermés idén látott legszerethetőbb és legkülönlegesebb darabjaiból.

Szerencsére idén is bőven volt alkalmunk kiemelkedő filmeket látni, legyen szó magyar alkotásokról (VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan, Ítélet Magyarországon), emlékezetes hollywoodi produkciókról (Godzilla, 22 Jump Street – A túlkoros osztag, A Lego-kaland), független amerikai remekekről (Sráckor, Short term 12, Éjjeli féreg, Hallhatatlan szeretők, Mielőtt meghaltam, A Grand Budapest Hotel), európai (Lavina, Under the skin, Két nap, egy éjszaka, Locke, The selfish giant, A hasonmás), ausztrál (Országúti bosszú) vagy ázsiai (Sea Fog) csúcsteljesítményekről.

A következő filmajánló Latin-Amerika és Spanyolország alkotásaira fókuszálva egészíti ki az év végi számvetések sorát.

10 000 km (Carlos Marques-Marcet, 2014)

Merész párkapcsolati „kamaradráma”, érzelmi hullámvasút kontinensnyi távolságokkal és számítástechnikai eszközökkel megspékelve. Ahogy korábban már szó volt róla:

„Marqués-Marcet munkája nem csupán érzékeny színészvezetése vagy (…) az ember-gép-románcok realitásba rántása miatt érdemel figyelmet. Felvetett problémái, viselkedés- és konfliktuskezelés-mintái a mai nyugati társadalmak elidegeníthetetlen jellemzőit tárják fel.”

Az ígéret földje / La jaula de oro (Diego Quemada-Díez, 2013)

Az idén több fontos latin-amerikai film is látható volt magyar vásznakon (A német doktor, Göndör fürtök, Heli), melyek közül kompromisszumot nem ismerő, szikár fogalmazásmódja és a nincstelenek melletti elkötelezettsége miatt is kiemelhető Az ígéret földje tragikus vándorlás-története.

A film a Közép-Amerikán és Mexikón át az Egyesült Államokba igyekvő, mindent feladó tömegekből emel ki egy fiatalokból álló kis csoportot, hogy a Sin nombréban látott, akcióval, feszültséggel és hősiességgel telített történetet távolságtartóbb és még kiábrándultabb valójában is megörökítse.

YouTube előnézeti kép

Besos de azúcar (Carlos Cuarón, 2013)

Talán nem annyira közismert, hogy napjaink egyik legfelkapottabb hollywoodi vendégmunkása, Alfonso Cuarón pályája elejének invenciózus, okosan társadalomkritikus és hallatlanul vicces mexikói darabjait (Sólo con tu pareja, Anyádat is!) testvérével, Carlossal közösen készítette. És míg az idősebb fivér egyre univerzálisabb meséket szállít a nagyközönségnek (Gravitáció), addig az öcs továbbra is helyi közegbe adaptál zsánereket és történetsémákat.

Carlos Cuarón második egészestés rendezése a drogháború tépázta Mexikóvárosba helyezett, komédiába fordított Rómeó és Júlia-sztori, melyben a maffiacsalád bájos lánya valamint a DVD-kalóz és rendőr szülei ellen lázadozó élelmes kamaszfiú talál egymásra.

Caníbal (Manuel Martín Cuenca, 2013)

Spanyolország filmgyártása az utóbbi években depresszióval súlyosbított kétségbeesett pszichológiai portrét (La herida) és velejéig romlott, antiszociális főhőst mozgató pszichothrillert (Amíg alszol) is letett az asztalra, de nagyot téved, aki szerint