PRIZMATUBE

Táncoljunk egyet Jake Gyllenhaallal, mert az ilyen tébolynak képtelenség ellenállni

Roboz Gábor

2015/02/03

Ritkaságot találtunk.

Jake Gyllenhaal sokoldalú színész: háborús filmekben, romkomokban, melodrámákban és látványos blockbusterekben is vállalt már szerepet, de a legtöbben talán zavarodott karaktereire asszociálunk a nevéről. A Donnie Darko alvajáró kamasza, a Fogságban tikkelő nyomozója, az Enemy introvertált tanárja, és persze az Éjjeli féreg ambiciózus szociopatája mind nehezen felejthető figura, de van egy filmje, amit szinte sosem emlegetünk, pedig hibátlanul illeszkedik a sorba.

timetodance02

A Time to Dance a színész eddigi egyetlen rövidfilmje (egy másikhoz csak a hangját adta), 2012-ben készült, vagyis még a Fogságban előtt.

A film azzal kezdődik, hogy Gyllenhaal egy táncoló párt figyel, aztán vívónak beöltözve, egy párbajtőrrel elvágja a lány torkát, és agyonveri a fiút.

A kisfilm valójában egy nyolc és fél perces klip a The Shoes nevű francia elektro-rock duó azonos című számához. Nem különösebben bonyolult videó, annyi történik benne, hogy a főhős sorra járja a bulikat, és embereket öl. A klip a tempós zenének köszönhetően eleve iszonyúan sodor magával, és a készítők nem is erőltetnek rá formai trükköket, csak néhány ügyes vágással dobják fel egy kicsit.

timetodance03

Nem derül ki, a főhősnek pontosan mi baja, miért csinálja ezt, miért nem kapja el senki, csak azt látjuk, hogy néha szakállasan, néha anélkül, de mindig mindenhol – szórakozóhelyen, edzőteremben, szaunában, kajáldában – egyedül van, és a tekintetében felváltva tükröződik üresség, vágyakozás, elkeseredettség és céltudatosság. Az egyik buliban lehetne valami egy lánnyal, de nem él a lehetőséggel.

A legmegrázóbb ugyanakkor talán mégiscsak az a jelenet, amikor eljön a tánc ideje, de a Gyllenhaal-figura csak nézni tudja a hihetetlenül szenvedélyesen, szabadon, gátlások nélkül tekergő táncosokat, tőle viszont csak egy merev vonaglásra futja.

Címke: ,

LISTA

ANIMATÉKA

PRIZMATUBE

PRIZMATUBE

PRIZMATUBE

HARDCORE, HÍREK

AJÁNLÓ

DOUBLE FEATURE

PRIZMATUBE

DOUBLE FEATURE

PRIZMATUBE

PRIZMATUBE

ESSZÉ

DOC.KOMMENTÁR

ESSZÉ

ESSZÉ

FESZTIVÁL

KRITIKA

ESSZÉ

ANIMATÉKA