DIA/FILM

Ki kicsoda Tromaville-ben?

Sepsi László

2012/12/15

A csütörtök esti trashfilmklubban az elmúlt harminc év talán legmeghatározóbb szennyfilmjét vetítjük, amely 1984-ben megalapozta a Troma kultuszát és a mai napig terebélyesedő tromaverzum origópontja. A New Jersey-ben található toxikus település, Tromaville, a legkülönfélébb freakek, gonosztevőknek, kult-sztároknak és mutációknak ad otthont, ezért most segítünk, nehogy elvesszetek köztük.

1. Melvin/Toxie
Vele kezdődött az egész: a radioaktív hulladékba pottyant Melvin 1984-ben levetette emberi mivoltát és a Toxikus Bosszúállóvá vált, aki azóta három folytatásban óvta Tromaville-t többek között korrupt zsaruktól, az Ördögtől és még saját gonosz képmásától is. Toxie egyben a Troma kabalafigurája, aki így olyan filmjeikben is felbukkan, ahol egyébként semmi keresnivalója nincs.

2. Lloyd Kaufman
Író, rendező, producer, színész és aktivista, aki Michael Herz-cel közösen alapította a Tromát a hetvenes években. A Yale-en George W. Bush évfolyamtársa volt, a Troma-produkciókon kívül dolgozott például a Rocky-n és Louis Malle Vacsorám Andréval című filmjén. Trey Parker – aki a Trománál kezdte, még mielőtt áttörtek volna a South Parkkal – szerint: „Lloyd Kaufmannál jobban senki sem ért hozzá, hogy filmeket gyártson és közben ne keressen vele egy fillért se.” Legfontosabb szerepe: vak filmrendező a Terror Firmerben.

3. Sgt. Kabukiman N.Y.P.D.
A Troma egyik első kísérlete, hogy áttörjön a mainstreambe. A japán megrendelőknek készült Sgt. Kabukimant eredetileg családbarát gyerekfilmnek szánták egy rendőrről, akit megszáll egy haldokló kabuki-színész szelleme. De Kaufman mégsem tudott lemondani megszokott stílusáról, így a projekt végül hamisítatlan Troma-produkció lett, az alkoholizmussal küzdő Kabukiman pedig számos későbbi filmjükben is felbukkan, melyek szintén kevés eséllyel indulnak a gyerekfilm-piacon.

4. Lemmy
A Motörhead frontembere, aki rendszerint cameózik Kaufman filmjeiben. Legismertebb ilyen szerepe: egyedi orgánumú narrátor a Tromeo és Julietben.

5. MegaHerz
Azaz a Dagadt Fickó. Az ötszáz fontot nyomó Joe Fleishaker egyedi testi adottságaira Kaufman 1988-ban, a Troma’s War forgatásán figyelt fel, ahol azonnal adott neki egy kisebb mellékszerepet. Fleishaker azóta a Troma egyik állandó színésze, a filmszerepek mellett egyben Michael Herz, a stúdió másik producerének dublőre is – Herz ugyanis, szemben Kaufmannal, általában tartózkodik a személyes nyilvános megjelenésektől.

6. Ron Jeremy
Lemmy Kilmeister mellett a másik legfontosabb kult-sztár, aki megjelenéseivel emeli a Troma-filmek fényét. A pornó-ikon főbb Troma-szerepei: Tromaville polgármestere a Toxic Avenger IV-ben, illetve Isten a 2013-ban bemutatásra kerül Return to Class of Nuke ’Em High-ban.

6. Tromie, a mutáns mókus
Újabb fontos kabala, amely az 1991-es Class of Nuke ‘Em High 2-ben próbálja meg először széttaposni Tromaville lakóit.

7. Sarah/Claire
Toxie felesége, szerelme, gyermekeinek anyja. A vak szőkeség első megformálója Andree Maranda, tőle veszi át szerepet Phoebe Legere a Toxic Avenger második és harmadik részében. Legere igazi polihisztor: zenész, festő, költő és színész, aki a Toxic Avenger-filmek mellett írt kísérleti operát az amerikai őslakosok kiirtásáról és szerepelt például a Ferrara-féle New York királyában.

8. Isten
A Mennyországban lakó tizenhat személy egyike. Toxie-nak a sorozat negyedik részében akadt vele dolga, itt a harminckilenc évesen elhunyt, súlyosan alkoholista komikus, Henry Joseph Nasiff (azaz Hank, a Dühös Részeg Törpe) alakította.

YouTube előnézeti kép

9. James Gunn
A Super rendezője számos tehetséges kollégájához hasonlóan a Trománál indult a kilencvenes években. A Tromeo és Juliet társrendezője, de kivette a részét TromaTV-nek készített kisfilmekből is. Az általa rendezett oktatófilmben mint karikás szemű maszturbátor tűnik fel.

10. Tromaville összes többi szuperhőse
Mint arra a Toxic Avenger 4-ben fény derült, a Troma-univerzumot Toxie-n és Kabukimanen kívül számos egyéb szuperhős lakja, mint a Delfinember és az Őrült Cowboy. Ennek örömére a filmhez Kaufman megnyerte Stan Lee-t narrátornak.

Címke: , , ,

DIA/FILM

Filmklub

DIA/FILM

Filmklub

Filmklub

TRAILERPARK

AJÁNLÓ, Filmklub

HÍREK

AJÁNLÓ

OFF SCREEN

PULP

ESSZÉ

OFF SCREEN

OFF SCREEN

ANIMATÉKA

MIDNIGHT MOVIEZ

MONSTER OF THE WEEK

MI FOLYIK ITT?

MIDNIGHT MOVIEZ

MIDNIGHT MOVIEZ