gR1L2UE

DIA/FILM

Szennylapszemle

Sepsi László

2013/04/24

A szexre, tabukra és az amerikai hétköznapok legbizarrabb eseményeire kihegyezett tabloid-kultúra az ötvenes évek közepétől rendre legalább egy lépéssel a hasonló befogadói igényeket kielégítő exploitation film előtt járt. Amíg a vásznon az érdeklő néző a legdurvább esetekben is maximum a kéjtáncot lejtő Betty Page-ben, kankós genitáliákban vagy összeszecskázott dokumentumfilmek atrocitásaiban gyönyörködhetett, a Confidential-féle (lásd: James Ellroy: Szigorúan bizalmas), a sztárvilág szaftos botrányaival foglalkozó pletykalapokból (scandal magazines) evolválódott szennyorgánumok (exploitation tabloids) igen messzire kitolták a nyomdaképesség határait. A már bejáratott – lehetőleg minél sikamlósabb – sztárhírek mellett megszaporodtak a testi deformációkkal, a szexualitás hétköznapi és kevésbé hétköznapi formáival, illetve meghökkentő halálesetekkel és aberrációkkal foglalkozó hírek.

A The National Enquirer által elindított trend 1957-től a hatvanas évekig tabloidok tucatjait termelte ki – ezek közül számos egy-két megjelenésnél többet nem is ért meg –, így az életben maradás elsődleges feltételévé a további extrémizálódás vált a túlzsúfolt piacon. A ki tud vadabbat, nagyobbat, gyomorforgatóbbat mondani című játék eredményeképpen a hatvanas évek végére már az sem lett szempont, hogy a címlapsztori legalább minimálisan hihető legyen. Az évtizedben a szennylapok piaca a gyors felfutás után hanyatlani kezdett: ez egyrészt túltelítettségének volt köszönhető, másrészt annak, hogy legkésőbb a gore-film megszületésével (1963) a trashfilm-ipar is fölvette a ritmus, a hetvenes évek elejére olyan sztorikat álmodva mozgóképre, amiket amerikai néző korábban csak a nyomdahibás újságlapokon láthatott.

YouTube előnézeti kép
1. I Drink Your Blood (1971)
A veszett kutya vérével megfertőzött, víziszonyos hippihorda őrjöngeni kezd egy kisvárosban. David Durston példaértékű belezése a Manson-család lekapcsolásának apropóján a szennylapok bizarr fokozásait költöztette be a grindhouse-mozikba.

 

01.PDF-page-001
2. Versenyben a mondo filmmel: 1968-ban a nagyvilág brutalitását bemutató shockumentary már igen szépen felfuttatott műfaj az exploitation-hálózatban, de a szennylapok megpróbáltak rátromfolni.

 

02.PDF-page-001
3. A perverz, gátlástalan és pénzéhes fotósok karmai közé keveredett lány az ötvenes évek elejétől jellemző toposza az exploitation filmnek is, lásd az olyan produkciókat, mint az A Virgin in Hollywood vagy Hell is a Place Called Hollywood. A történetséma később a roughie-k (általában bűnügyi témájú, erőszakos softcore szexfilm) egyik alapnarratívája lesz.

YouTube előnézeti kép
4. Scum of the Earth (1963)
”You are damaged merchandise and this is a fire sale!” Az egyik első roughie nyíltan exponálja az alműfajt – a szexfilm és a pornó más zsánereivel ellentétben – gyakorta jellemző nőgyűlöletet és a legkevésbé sem elnéző a szexfotózásból élő lányokkal szemben. De a testüket azért megmutatja.

03.PDF-page-001

5. Szex és még több szex: a Keyhole duplacsavaros antikommunista érveléssel adja el sikamlós fotóit – és a szponzor porszívóját.

 

vlcsnap-2013-04-24-10h01m13s169

06a

6. A klasszikus exploitation film számára állandó kihívást jelentett, milyen ürüggyel prezentálja szexuális tartalmait. A körítés legfontosabb eleme az ún. square-up reel (felvezető-tekercs) volt, amely a filmek elején biztosította a nézőt arról, hogy saját egészségének megőrzése érdekében kell most meztelen nőket és nemi szerveket megtekintenie.

07.PDF-page-001

7. Harmincöt évvel Tod Browning Torzszülöttek című filmje után, és nagyjából
egy időben annak újrafelfedezésével (illetve a freak-esztétika térnyerésével a magaskultúrában például Diane Arbus munkáinak köszönhetően) a Midnightnak már kevés a testi deformitás attrakciója. Az ő freakjeik minimum prostituáltak, de kedvelt volt a nemi erőszakot elkövető törpék témája is.

 

YouTube előnézeti kép
8. A Torzszülöttek hírhedt beavatás jelenete, amelynek kántálása azóta komoly karriert futott be a popkultúrában. 1931-ben a másság és normalitás viszonyának ilyen ambivalens ábrázolása még sok volt Hollywoodnak, de a filmen az sem segített, hogy Browning valódi církuszi freakekkel forgatta le. Az MGM alig pár hét után visszahívta a produkciót a mozikból, amely később újravágva az exploitation-hálózatban bukkant fel a negyvenes években, kanonizálódása pedig csak a hatvanasokban kezdődött meg.

09

9. A hetvenes évek elején egész Amerikát lázba hozták a Manson-szekta rémtettei, aminek nyomán megszületett a hippisploitation műfaja is. De a National Bulletin megpróbált újat mondani a témában.

 

YouTube előnézeti kép
10. Snuff (1976)
Az exploitation iparban rendezőként és producerként dolgozó Findlay-házaspár kortársaikhoz hasonlóan próbált hasznot húzni a Manson-botrányt, 1971-ben készült, Slaughter című filmjük egy hippiszekta softcore szexfilmbe oltott ámokfutását meséli el. A Slaughter megbukott, ám pár évvel később újraforgalmazták és a snuff film legendáját meglovagolva a házaspár egy extra jelenetet is forgatott hozzá, amely a produkció marketingje szerint egy valódi gyilkosságot ábrázolt a kamerák kereszttüzében. A jelenet természetesen megrendezett, ám ezzel a stratégiával a Snuff az egyik legnagyobb médiabotrányt kiváltó trashmozi lett a hetvenes években.

 

11.PDF-page-001

11. A National Examiner a pletykalapok örökségéről sem feledkezett meg, összeesküvés-elméletei gyakran irányultak a Hollywood-Babilon falai mögött zajló istentelenségekre. A „titkos hollywoodi szekta” vándormotívuma napjainkban leginkább a szcientológus vagy kabbalista sztárok kapcsán kerül elő.

 

YouTube előnézeti kép
12. A Sweet Sickness (1968)
Hollywood beszennyezése, a színfalak mögött zajló üzelmek felfedése leginkább az ötvenes évektől vált az exploitation filmek visszatérő stratégiájává, olyan címekkel, mint a már említett Hell is a Place Called Hollywood. Az A Sweet Sicknessben az álmok városába érkező lány sztárkarrier helyett prostituálódik: a szennyfilm-ipar mintha azt próbálta volna bizonyítani, hogy nagy testvére valójában nála is szennyesebb.

 

YouTube előnézeti kép
13. Polkadot Cadaver: Last Call to Jonestown
Utóélet: a hetvenes évek végével, a grindhouse és exploitation-kultúra aranykorának elmúltával a szennylapok és shockumentary-filmek vívmányai természetesen nem tűntek el nyomtalanul, inkább felszívódtak a tömegkultúra legkülönfélébb területeiben. A Polkadot Cadaver új videója például éppúgy kizsákmányolja a Peoples Temple szekta attrakcióját, mint bármelyik korabeli tabloid, miközben a Faces of Death sokkesztétikáját átülteti a zenei videók közegébe.

 

 

 

A képek forrása: Alan Betrock: Sleazy Business: A Pictorial History of Exploitation Tabloids, 1959-1974, Shake Books, 1996.

Címke: ,

tromaville

DIA/FILM

playboy

DIA/FILM

fdsafasdfsadfsda

HÍREK

bigbast

AJÁNLÓ

the-human-centipede_396394

OFF SCREEN

maxresdefault-2

PULP

Photo of Megan Fox

ESSZÉ

wow

OFF SCREEN

Godzilla-Alternative-Movie-Posters-5

OFF SCREEN

titolead

ANIMATÉKA

fp

MIDNIGHT MOVIEZ

sharknad

MONSTER OF THE WEEK

ghastl

MIDNIGHT MOVIEZ

dariodrac8big

MIDNIGHT MOVIEZ

Trash-Humpers

ESSZÉ

rotten

PRIZMATUBE

bajokharryvel

HÍREK

MBDHOOF EC125

MONSTER OF THE WEEK

philippe-halsman-alfred-hitchcock-420x215

HÍREK

fronter-rear-window

HÍREK