KELETI EXPEDÍCIÓ

#13. Coitus interruptus (Oh Young-doo: Invasion of Alien Bikini)

Megyeri Dániel

2012/10/26

A lény szaporodni vágyó földönkívüli némberéhez add hozzá a Mentsétek meg a zöld bolygót! tökkelütött hősét, no meg egy hozzávetőlegesen 4300 dolláros büdzsét.

Hong Young-geun az Amerika-szerte népszerű, mindenféle szuperképesség híján lévő igazságosztók (Defendor – A véderő, Super, Ha/ver) szöuli fiókjának képviselője, arcán maszkként filléres műbajuszt visel, mikor egy szemrevaló damsel in distress segítségére siet. Mulatságosan low budget akciószekvencia veszi kezdetét, mely csörtéből – ami egyszerre idézi Bruce Lee halált megvető bátorságát, a B-filmek eszköztárát és állít emléket a mindenkori pofonokat viselő másodvonalbeli kaszkadőröknek – Hong emelkedik ki győztesen. A félszeg fiatalember aztán válságkezelésre invitálja a meseszép és a nagy ijedtségtől még mindig levegőért kapkodó Monicát, ezzel a kung fu filmek talajáról rögvest a félszeg romantikus komédiáéra helyezve a film talapzatát. Nem ez lesz az Invasion of Alien Bikinit író-rendezőként jegyző Oh utolsó zsáner-transzgressziója, és nem is ez lesz a legbotorabb. Monica ugyanis kozmikus titkot rejteget: az őt üldöző férfiak nem kirabolni akarták, hanem hatástalanítani, lévén a Hongtól nagy verést elszenvedők titkos kormányügynökök, Monica pedig a világunkat fenyegető űrlény. Vagy mifene.

Oh mindenféle komolyabb következmény és – miként azt egy vele készült interjúban mulatságosan be is ismeri – mélyebb többletjelentés nélkül grasszál a műfajok között, az Invasion of Alien Bikini bumfordi sármja ebből fakadóan az elvárásaik után ácsingózó nézőknek való beintés, az idilli, ámde megkapóan esetlen szerelmeteskedést váltó, magából kiforgatott torture porn. Mert Monicának bizony még azon az estén kell megtermékenyülnie, a spermadonorként kiszemelt Hong ágyékát azonban szüzességi fogadalom köti gúzsba, így előbb a mind’ otrombább párzási rituálékon és egy fallikus Jenga-meccsen kacaghatunk, majd (s lőn a sötét fordulat!) a változatos szexuális kínzásoktól émelyeghetünk. Mert Monicának bizony még azon az estén kell megtermékenyülnie, Hong azonban nem adja oly könnyen férfiúi magvát. A földönkívüli párzó masina derekasan lát neki a földlakó megfejésének, de sem erőszakos orális szexszel, sem tudományos – és non-diegetikus, önreflexív magyarázatra szoruló – módozatokkal nem képes Hongot ejakulációra bírni. Ekkor már horror-territóriumban járunk, s a filmről rég levált a keretként a falra szegezett interdimenzionális szökevény-sztori. Hongot szürreális pink díszletben, plüssmackó-tanúk szeme láttára kínozza egyre elkeseredettebben és változatosabb trükkökkel a fúria, mikor a gyámoltalan férfiből hirtelen előtör a gyilkos szörny. Mindenféle előkészítéstől és valós narratív funkciótól mentesen a múltban találjuk magunkat: egy régmúlt pillanatban, amikor Hong végzett az őt évekig lelkileg és fizikailag kínzó apjával.

Ahelyett, hogy karakter- vagy cselekményárnyaló epizódról beszélhetnénk, Oh csupán Hong visszatámadásának olcsó ürügyeként élesíti az erőszakot, ha úgy tetszik, az Invasion of Alien Bikinit domináló hímsoviniszta szexizmus egy újabb manifesztumaként. (Ha esetleg nem lett volna elég, hogy az eleinte életveszélyben lévő női főszereplő a játékidő nagy részét egy szál fehérneműben tölti, s miután eszméletlenre verte, az erőszaktól felajzott Hong meg is erőszakolja.) A film tulajdonképpeni gerincét alkotó véres kamaraszituációt rendre megakasztja az inkompetens meninblekkek Monica utáni hajszája, de még a finálét megelőző és – mondanom sem kell – fájdalmasan hányaveti magyarázat sem tudja épkézláb módon visszaterelni a kisiklott elbeszélést a helyes vágányra. Hong a rend kedvéért még elroppant egy-két végtagot, a sárgolyónk pusztulását vágyó testrablót azonban nem sikerül megállítania. Ahogy Oh filmje sem tudta megtalálni a műfajok közti egészséges egyensúlyt, a világ megmentése is a fülledt szexkínzások és az öncélú erőszak alá rendelődött. A két főszereplő közti kezdeti esetlen flörtölgetés ugyan okozhat kellemes pillanatokat, a humor is itt érintheti meg legkönnyebben a publikumot, és tulajdonképpen az alacsony költségvetés ellenére is kreatívan megvalósított filmmel van dolgunk, a totális és mindenre kiterjedő céltalanság, valamint az erőltetett űrbéli mitológiaépítés sajnos maga alá temetik az ígéretes, ám magányukba fúló ötleteket.

YouTube előnézeti kép

Címke: , , ,

KELETI EXPEDÍCIÓ

TRAILERPARK

ESSZÉ

ESSZÉ

ESSZÉ

ESSZÉ

MONSTER OF THE WEEK

AJÁNLÓ

OFF SCREEN

OFF SCREEN

OFF SCREEN

KELETI EXPEDÍCIÓ

KRITIKA

MIDNIGHT MOVIEZ

MONSTER OF THE WEEK

Filmklub

DIA/FILM

ANIMATÉKA

MONSTER OF THE WEEK

TRAILERPARK