Filmklub

Trashklub: Frank Henenlotter – Basket Case

Sepsi László

2012/12/10

Csütörtökön (december 13.) este hétkor az Odeon Undergroundban ezúttal a Basket Case-t vetítjük, ami után a beszélgetést Nemes Z. Márió vezeti. Kedvcsináló sajtószemle alant.

„Frank Henenlotter filmjei önmagukban önálló kategóriát képviselnek, és elsőre a Basket Case is nagy hatással volt rám, már csak azért is, mert bármely más filmnél jobban megragadta a korabeli Times Square hangulatát – kivéve talán a Taxisofőrt. Van valami bénaság Henenlotter filmjeiben, de ami máshol hátrány, itt mégis többletet jelent – hozzáad az egészhez egyfajta torz valószerűséget. Miképp Don Coscarelli, Henenlotter is akkor a legjobb, amikor inkább leleményességből, mintsem pénzből kell dolgoznia, és a Basket Case úgy néz ki, mint ami négy dollárból készült – de annyi lelemény van benne, hogy kiveri a biztosítékot”
William Latham (idézi: John Kenneth Muir: Horror Films of the 1980’s, 2007)

„A Basket Case tökéletes példája annak, amikor egy low-budget horror áttöri saját határait és igazi klasszikussá emelkedik. Frank Henenlotter töménytelen mennyiségű belezést vegyít jellegzetes 42. utcai humorral egy igazán eredeti sztoriban, amely (hála az égnek) elszakad az egybites „elszabadult pszichopata” típusú filmek sablonjaitól. És eléggé meglepő módon, még szimpatikus karakterekre és finom emberi tragédiákra is tellett a vérmocskos nagyközelik tömegében… […] Habár olykor kissé csiszolatlan, a hangkulissza életteli és a speciális effektusok (köztük a stop-motion animáció) igen hatásosak; a vérontások burjánzóan fantáziadúsak és borzalmasak – mindent összevetve ez egy első osztályú olcsó horror – és tutira nem úgy néz ki, mint egy pályakezdő első egészestés filmje. Simán lehet, hogy közte van a nyolcvanas évek tíz legjobb horrorjának.”
Steven Puchalski: Slimetime – A Guide to Sleazy, Mindless Movies (2002)

A Basket Case egy karcos és komor exploitation sokkmozi, amiben benne van a műfaj összes kipróbált és hatékony fogása. Vér, belek, humor, meztelenség, lerobbant helyszínek és egy átkozottul bizarr rémség – mind keményen oda vannak rakva. Frank Henenlotter szerényen tiszteleg mentorának, H. G. Lewis-nak, ugyanakkor előretör új vidékek felé – olyanok felé, ahol néhányan bizonyára nem nézelődnek szívesen. A Basket Case valószínűleg az utolsó nagy grindhouse-film, amit a gyöngyvászonra fröcsköltek.
Cristopher Wayne Curry (idézi: John Kenneth Muir: Horror Films of the 1980’s, 2007)

„Rémisztő, kiszámíthatatlan, morbid és vicces, a Basket Case elbűvölő kis kincs, melynek megannyi költői pillanata minden bizonnyal számos új rajongót meghódít a splatter-fanok között. […] Ez egy igazán elmés, elképesztő film bőséges gore-ral, nagyszerű hangeffektekkel és a legjobb szörnyecskével a The Boogens óta.”
Chas Balun: Connoisseur’s Guide to Contemporary Horror Film (1993)

„El sem hiszem, hogy ez a darabka habgumi-szörnyeteg képes ilyen erős érzelmeket előidézni a nézőben, de Belial ugyanakkor képes kifejezni is őket; mindenekelőtt a testvéri szeretetet. […] Amelyik film megoldja, hogy empátiát és megértést érezzünk egy kicsi, vörösszemű, eltorzult bőrcafat iránt, abban már lennie kell valami egyedülállónak. A Basket Case-ben van.”
John Kenneth Muir: Horror Films of the 1980’s, 2007.

Facebook-esemény itt, a program továbbra is ingyenes!

További anyagaink Frank Henenlotterről:
Varga Zoltán: A szörnyszülő
Nemes Z. Márió: A szervesség tekintete

YouTube előnézeti kép

 

 

Címke: , , ,

Filmklub

AJÁNLÓ

OFF SCREEN

OFF SCREEN

OFF SCREEN

MIDNIGHT MOVIEZ

MONSTER OF THE WEEK

DIA/FILM

Filmklub

Filmklub

KELETI EXPEDÍCIÓ

MONSTER OF THE WEEK

TRAILERPARK

TRAILERPARK

ESSZÉ

ESSZÉ

ESSZÉ

HÍREK

HÍREK

HÍREK