Picture 2

DOUBLE FEATURE

#3. „Nehéz lehet különbözni a többiektől!”

Pálos Máté

2009/10/23

A film különösen vonzódik az abszurdhoz, hiszen Gregor Samsa bogárléte kétségtelenül más dimenzióba kerül, ha a saját szemünkkel látjuk az átváltozás eredményét. Spike Jonze klipjében és Neill  Blomkamp rövidfilmjében hasonló célokra használja azt a kissé kényelmetlen érzést, ami a reális környezetbe helyezett irreális főszereplővel való azonosulásból fakad. Ezen mit sem változtat, hogy Jonze a Daft Punknak készített videoklipben egyszerűen elmaszkírozta a főhős arcát, míg Blomkamp – a később a District 9-ban is alkalmazott – CGI-technológiát hívta segítségül. A két kisfilm az elveszettséget, a többségtől való különbözés zavart érzését önti mozgóképes formába.

Jonze rövidfilmként is kiválóan működő klipjében (Da Funk; 1999) egy New York külvárosában kóborló emberkutyát követünk végig, ahogy különböző megalázó szituációkba kerül. A hajléktalan, törött lábú főhőst a metropolisz utcáinak forgatagában szó szerint nem veszik emberszámba – és egyszer sem azért mert kutyafeje van.

Blomkamp Tempbot (2006) című rövidfilmjének helyszíne szintén egy jellegzetesen modern és elidegenedett élettér. Az irodába érkező robot-munkás, miután összeillesztették a fejét és a testét, beleszeret az új humánerőforrás-menedzserbe, ami kínos félreértésekhez vezet. A kellemetlen szituációk hátterében – Jonze klipjéhez hasonlóan – az áll, hogy a reális világ szereplői akár tudatosan, akár tudattalanul nem veszik tudomásul a főhős másságát.

A nem-emberi külsejű főszereplővel történő nézői azonosulás mindkét filmben a szubjektív kameraállások használatán keresztül jön létre. A főhős a történet végére önhibáján kívül jár pórul, és ezáltal emberibbé válik az összes többi szereplőnél, hiába van kutyapofa vagy processzorhűtő-ventilátor az arca helyén.

Címke: ,

Sofia-Coppola

DOUBLE FEATURE

evolutionfull

DOUBLE FEATURE

timetodance01

PRIZMATUBE

cave2

LISTA

klip

ANIMATÉKA

5072b6c4

PRIZMATUBE

rjohnson

PRIZMATUBE

338055-d2d39876-f781-11e3-8ea9-a081f3513119

PRIZMATUBE

hamony-korine-realise-la-prochaine-video

HARDCORE, HÍREK

Képernyőfotó 2014-06-06 - 1.34.03

AJÁNLÓ

Képernyőfotó 2013-12-04 - 20.38.23

KÍSÉRLETI VETÍTŐ

f158a6b3

DOUBLE FEATURE

627

PRIZMATUBE

Vexed_Telcosystems

KÍSÉRLETI VETÍTŐ

livingproof

PRIZMATUBE

TheLonelyIsland_lead

PRIZMATUBE

smokeygun2

ESSZÉ

ms45

DOUBLE FEATURE

antoncorbijn_inside_out

DOC.KOMMENTÁR

daddy

ESSZÉ