rangokritikalead2

KRITIKA

Sivatagi show (Gore Verbinski: Rango)

Megyeri Dániel

2011/03/09

A Rango a western mémjeinek sikeres továbbörökítőjén túl – lévén ez a Verbinski első szerzői műve – a színjátszás és a történetmesélés mesterségéről alkotott merengőként, színpompás posztmodern kavalkádként, továbbá egészen egyszerűen szemkápráztató, versenytársait jócskán maga mögé utasító animációs filmként vonulhat be a köztudatba. Mert szemünk a legcsalfább szerető: ilyen affér után nem szívesen fanyalodik a tegnap CGI-mutatványaira.

Szinte érezni lehet A Karib-tenger kalózai-széria szorító öleléséből kiszabaduló Verbinski háztája felől fújdogáló kreatív robbanás szelét. A swashbuckler-trilógia harmadik, 2007-es keltezésű felvonása vérbeli mozi-oximoron, világsikerű kudarc: a glóbusz-szerte közel egymilliárd dolláros bevételt magáénak tudó blockbuster fájdalmasan csapnivaló effektfilm, melyben a CGI-orientált akció-attrakciók maguk alá temetik az épkézláb történetet és karaktereket. Az omnipotens mikiegeres céggel való együttműködés után az eddig is műfajok közti utazóként [1] ismert rendező egy olyan projekt bő három éves munkálataiba temetkezett, ami eddig példátlan alkotói szabadságot biztosított neki – gúzsba kötött ötletei a Rangóban, az alkotás folyamatáról is regélő önreflexív gyöngyszemben kelhettek szárnyra.

Ebben a színészi vénával rendelkező, névtelen és személyiség nélküli szobakaméleon (eredeti hangja: Johnny Depp) kálváriáját követhetjük nyomon. A házi gyíkocska egy véletlen balszerencse folyamán kipottyan az őt szállító családi autóból, s hirtelen terráriuma óvó üvegfalán kívül, a Mojave sivatag kellős közepén találja magát. Az életben maradásért adaptálódni kénytelen csepűrágó így vetődik Por városába, ahol – mivel messziről jött gyík azt mond, amit akar – felveszi a Rango nevet és a szebb napokat látott, kiszáradás előtt álló település új, rettegett sheriffje lesz. Az élet azonban nem színjáték, így Rangónak hamarost hazugsága következményeivel és mindaddig céltalan élete legveszélyesebb összeesküvésével kell szembenéznie.

A valódi énjében bizonytalan, identitásválságban szenvedő kaméleonnal és ad hoc karakteralkotásával Verbinski – és persze a karaktert megszemélyesítő Depp – konkrétan reflektál a színjátszás folyamatára (miként ezt a film elején, a Rango által „rendezett” szcénában is láthatjuk), ahogy a diegetikus narrátorként a filmet végigkísérő bagolyzenekarral az elbeszélés felépítését, a bonyodalom történetet katalizáló fontosságát, vagy az úgynevezett negyedik fal áttörhetetlenségét [2] sem hagyja kommentár nélkül. A posztmodern intertextualitás jegyében nem csak spagettiwesternekre tett utalásokat, hanem direkt, többek között Félelem és reszketés Las Vegasban (1998), Gyilkos túra (1972), illetve Kínai negyed-reflexiót (1974) láthatunk, sőt, egy légitámadás közben még az Apokalipszis most (1979) által halhatatlanná tett Valkűrök lovaglása bendzsóra, mandolinra és hegedűre komponált hillbilly-variánsát is meghallgathatjuk. A fokozott önreflexivitás Verbinski első szerzői munkája miatt nyer igazán értelmet, hiszen a Rangót nem csak rendezőként, hanem íróként és producerként is jegyzi.

A Rango többszörösen önreflexív és posztmodern rétegezettségén túl a legszembetűnőbb minősége, a külcsíne is figyelemreméltó. Mit figyelemreméltó? Lélegzetelállító! Ilyen aprólékosan és gyönyörűen kivitelezett CGI-filmet nem láthattunk, az animációs filmezésbe először belekóstoló Industrial Light & Magic csillagos ötösre vizsgázott. Sem a helyszínek, sem a karakterek terén nem az animációs leképezésből fakadó stiláris túlzásokkal találkozunk, ez a legrealistább CGI-opus, amit valaha láttam. A Por városát benépesítő karakterek ennek megfelelően nem elsősorban tündi-bündi plüssállatkák, hanem bibircsókokkal és hegekkel tarkított, az utolsó mellékszereplőig szinte kézzel fogható torzszülöttek, a tikkasztó sivatagi közeg pedig annyira hitelesen van a vászonra varázsolva, hogy szabályosan kiszáradtam a játékidő végére [3] – a rémisztő valószerűség miatt a Rango nem kifejezetten a legifjabb korosztálynak ajánlatos darab. (A rögközeli ábrázolást szürreálisan bámulatos, Salvador Dalí-t idéző álomszekvenciái és hallucinációi hivatottak ellenpontozni.)

És ugyan nem minden hibától mentes az opus (túl sokáig tart az expozíció, kicsit céltalan a film eleji rohangálás, ráadásul nem egy, nem kettő, hanem legalább négy antagonistát vonultat fel, majd hagy elvarratlanul az opus), de mindenképpen emlékezetes, s Wes Anderson A fantasztikus Róka ura(2009) óta a – szó lehető legpozitívabb értelmében – legfurább animációs moziélmény. Humoros, látványos, kifogástalan a hangulata, és komplexitása révén még nekünk, felnőtteknek is felhőtlen szórakozást nyújt.

YouTube előnézeti kép
Footnotes    (↵ returns to text)
  1. Családi film: Egértanya (1997); romantikus komédia: A mexikói (2001); horrorfilm: A kör (2002); kalózfilm: A Karib tenger-kalózai-trilógia (2003, 2006, 2007); dramedy: Az időjós (2005); animációs western: Rango (2011).
  2. A Rango diegézisét a sivatagot kettészelő országút szimbolizálja. Egyik oldalán a története várja a kaméleont, míg másikon a negyedik falon, a „történeten kívüli”, értelmetlen lét. A két ízben a vászonra rajzolt keret is ezt az önreflexív lehatároltságot hivatott jelképezni.
  3. Ez a valószerűség a film szokatlan forgatási metódusában is visszaköszön: Verbinski nem konvencionális motion capture technikát alkalmazott, hanem az egész filmet szabályosan eljátszatta színészeivel a stúdió redukált tárgyi közegében. A húsz napos, emotion capture-re keresztelt folyamat a rendező állítása szerint tapasztalatlanságából fakad, hiszen ez az első teljes egészében animációs alkotása. Bővebben erről az alábbi színfalak mögött készült összeállításokban: YouTube előnézeti kép

    YouTube előnézeti kép

Címke: , , , ,

congresslead

KRITIKA

django-unchained

KRITIKA

hell-or-high-water-banner

KRITIKA

spongya

KRITIKA

délibáb

KRITIKA

franklead

KRITIKA

zero4

KRITIKA

pap-gyermekei01-r

KRITIKA

millionwaystodie

KRITIKA

Feuchtgebiete

KRITIKA

Képernyőfotó 2014-03-25 - 15.45.43

KRITIKA

onlyloverslead2

KRITIKA

wallstreetlead2

KRITIKA

November 1st, 2013 @ 20:51:56

KRITIKA

éjfélkorlead

ANIMATÉKA

aníma2

ANIMATÉKA

rio2096lead2

ANIMATÉKA

phillipslead

KRITIKA

szupercella1

KRITIKA

A magányos lovas

KRITIKA