LISTA

Csak ámultunk és bámultunk – 2013 legjava

Megyeri Dániel

2013/12/31

Ömlesztett évzáró összeállításomban véres népirtásról szóló dokumentumfilm, bravúros sci-fi, bombasztikus blockbuster és remek coming of age történet is helyet kapott.

Ígérem, a tavalyi után most utoljára írom le: nem szeretem a toplistákat. Rengeteg filmet nézek. Ren-ge-te-get. Minden évben. Hát hogy tudnám őket leszűkíteni ötre? Vagy akár tízre? Egyszerűen: sehogy. Leírom hát, melyek voltak azok, amelyek megnevettettek, megríkattak, elborzasztottak, letaglóztak, meghökkentettek, szívet melengettek, vagy csak szimplán baromi jól elszórakoztattak. (A linkekre kattintva az adott filmekről olvashattok bővebben a Prizma Online hasábjain.)

Kezdésként mégis csak kénytelen vagyok valamit „kiemelni” a többi közül. Illetve valamiket. Két dokumentumfilmet. Valósággal való vitathatatlan viszonyuk, témaválasztásuk miatt ezek hatalmas hatással voltak rám: Az ölés aktusa és a Blackfish. Előbbi az 1965-66-os indonéz genocídium elkövetőivel játszatja újra a borzalmakat (mesterien, elementáris erővel), utóbbi egy fogságban tartott gyilkos bálna és az amerikai Sea World-öket körülölelő halálos tragédiák megdöbbentő története. (Különdíjas: a Leviathan kísérleti dokufilmje.)

Idén a nagyszerű Gravitáció forradalmi-technikai bravúrja szegezett leginkább az IMAX-terem ülésébe, közvetlenül a szájtátva bámult Tűzgyűrű után. És még a Vasember 3-at is szerettem. És A hobbit – Smaug pusztaságát is. De én menthetetlen vagyok.

bestof2013_1
A legőrültebb mozifutamot Leos Caraxnak és a Holy Motors-nak (kép) köszönhettem. A tébolyt és a zsenialitást csak vékony vonal választja el egymástól. Lásd még: Upstream Color.

A Csak Isten bocsáthat meg provokációja nálam betalált, de azokat is megértem, akik tiszta szívből gyűlölték. (Anno a Drive – Gázt! lett nálam a 2011-es év filmje.)

Amilyen rossz volt A komornyik, annyira jó volt a 12 év rabszolgaság.

Spring Breakers – Csajok szabadon. Alien. Britney Spears.

Scorsese got his mojo back! Imádtam A Wall street farkasát!

Idén is pazarul zajlott a felnőtté válás, ahogy azt a The Spectacular Now-ban, A nyár királyaiban (Biaggio for president!), a Mudban, A messzi dél vadjaiban és a The Way Way Backben láthattuk.

Park Chan-wook Vonzások-ja sötét kis remekmű. (Ugyanitt: nagyon várom már Bong Joon-ho Snowpiercerét.)

bestof2013_2
Jót röhögtem Edgar Wright világvégéjén és az Itt a végén (kép), az Eleven testeken és az Alan Partridge: Alpha Papán. A Walter Mitty titkos élete pedig igazi feel good mozi.

Idén is bőven volt részünk férfias játékokban: Django elszabadul, Túl a fenyvesen, Hajsza a győzelemért, Fogságban, Mocsok, Phillips kapitány. És a Zero Dark Thirty – A Bin Láden hajsza, mert Kathryn Bigelow-nál (és Jessica Chastainnél) még mindig nincs tökösebb nőszemély Hollywoodban.

A hibátlan A vadászattal a dán filmipar és Mads Mikkelsen is beköszönt.

Paul Thomas Anderson The Mastere.

A Soderbergh-féle Túl a csillogáson és a Michael Douglas-Matt Damon páros jutalomjátéka.

Don Jon, pornófüggőség és Joseph Gordon-Levitt.

A kelet. Brit Marling.

bestof2013_3
Sikerült megnéznem Ari Folman A futurológiai kongresszusát az idei Anilogue-on.

50 éves a Doctor Who!

Film+-különdíj: Szupercella.

Kamarás Iván-különdíj: Outpost: Rise of the Spetsnaz.

Jägermeister-különdíj: John Travoltának és Robert De Nirónak a Gyilkos szezonban látott kvaterkázásért. (A film egyébként rossz.)

YouTube előnézeti kép

Denzel Washington-különdíj: Fruitvale Station.

Old school horror-különdíj: Démonok között.

2013 legrosszabb adaptációja: Tajtékos napok. És A jogász.

Címke:

FESZTIVÁL

KINO LATINO

Jegyzet

LISTA

LISTA

LISTA

LISTA

LISTA

AJÁNLÓ

LISTA

KINO LATINO

POSZTERFOLIO