adam's apples

HÍREK

Kilenc év után újra forgat az Ádám almái rendezője

Roboz Gábor

2014/03/27

Hihetetlen, de igaz.

Rövid híreket viszonylag ritkán közlünk, de néha tehetünk kivételt: Anders Thomas Jensen régi kedvenceink egyike, mindig jó szívvel ajánljuk három, rendezőként is jegyzett filmje bármelyikét, és temérdek forgatókönyvírói munkájának nagy részét. Korábban azt írtuk róla, hogy „a három film (Gengszterek fogadója, Zöld hentesek, Ádám almái) egységes világa és összecsengő, direkt módon szimbolikus motívumrendszere összetett világnézetet tár elénk, biztosítva minket a szerző jelenlétéről (…); a jenseni hitvallás legfontosabb kérdései a bűn, a felelősség és a megváltás, ezeknek a kérdéseknek a felvetéséből áll össze a modellszerűen zárt jenseni világ.”

A skandináv mozival foglalkozó számunkhoz egyébként interjút készítettünk a dán író-rendezővel, amelyből sok más mellett az is kiderült, hogy erősen foglalkoztatja Jób története, és nem rejti véka alá, hogy „Istennek mint hatalommániás pszichopatának e mélyen aggasztó ábrázolása mindig lebilincselt.”

Jensen az elmúlt kilenc évben nem lógatta a lábát, körülbelül tucatnyi nagyjátékfilm készült az ő forgatókönyve alapján (bohókás kalandfilmjéről például itt írtunk), egy újabb saját rendezésre azonban hiába vártunk. Egészen mostanáig: nemrég híre ment, hogy idén áprilisban kezdődik új filmjének forgatása, amelyet jövőre mutatnak be Dániában; a főszerepet régi barátja-színésze, Mads Mikkelsen alakítja, a produceri munkálatokat ugyanúgy Tivi és Kim Magnusson felügyeli, mint az előző három mozijánál. A filmről annyit lehet tudni, hogy fekete komédia lesz két kitaszított fivérről, akik egy idő után újra találkoznak a családjukkal, ekkor azonban valamilyen kegyetlen dolgot tudnak meg magukról és szeretteikről. Illetve még annyit, hogy a címe Férfiak és csirkék lesz, és nagyon bízunk benne, hogy szerencsétlen szárnyasok nem arra a sorsra jutnak, amire a tehén a Gengszterek fogadójában. A fivérek miatt kevéssé aggódunk, hiszen tudjuk, Jensen különcei végül valahogy úgyis kialakítanak maguknak egy új családot.

Addig is egy korai rövidfilm (Valgaften) Jensentől:

YouTube előnézeti kép

via

 

Címke: ,

menandchickenlead

KRITIKA

En Chance Til

KRITIKA

menandchicken02

TRAILERPARK

01_leadpr

TRAILERPARK

salvation

TRAILERPARK

atworldsend02

KRITIKA

Brodre

INTERJÚ

adam

ESSZÉ

royandersson00

INTERJÚ

swlovestorylead

AJÁNLÓ

jensenlead

POSZTERFOLIO, TRAILERPARK

aerobics

TRAILERPARK

02_dankrimilead

TRAILERPARK

forcemajeure

ESSZÉ

01_lavinalead

INTERJÚ

anderssonlead

HÍREK

kraftidioten

KRITIKA

roverlead

LISTA

Képernyőfotó 2014-04-21 - 1.46.25

HARDCORE

blind

KRITIKA, Titanic