AJÁNLÓ

Szép szerelmi történettel kezdte a kíméletlen rendező

PRIZMA

2015/03/18

Múltidézünk.

Nyakunkon az új Roy Andersson-film (Egy galamb leült egy ágra, hogy tűnődjön a létezésről), és erről eszünkbe jutott, hogy a kortárs svéd mozi legismertebb rendezője hogyan is kezdte a pályáját. Aki látta a Dalok a második emeletről és a Ti, élők című filmjeit, az tudja, hogy Andersson milyen kíméletlen látleleteket fogalmaz meg a jóléti társadalomról, kisemberről, érzéketlenségről, megaláztatásról – és mellesleg közben nem felejt el felelősségre vonni minket, nézőket. Ehhez képest első nagyjátékfilmjét,

a Svéd szerelmi történetet nézve olyan érzésünk támadhat, mintha mondjuk egy akcióthriller került volna elő Terrence Malick fiókjából.

swlovestoryposter

Az 1970-es produkció két kiskamasz szerelmi története, amelyben ugyan szerephez jutnak a felnőttek -így egészen más témák – is, azért alapvetően egy kedves, bájos filmről van szó, hazájában állítólag ma is nagy népszerűségnek örvend. Aki ismerős a két fenti Andersson-művel, azt egészen hajmeresztő meglepetések várják: közelik, például. Itt még nyoma sincs a rendező későbbi, első látásra is beazonosítható stílusának: ne várjunk észvesztő precizitással megkomponált képeket, egyetlen hosszúbeállításból álló jeleneteket, elidegenítő effektusokat, abszurd-groteszk látásmódot, a Svéd szerelmi történet mind témáját, mind formanyelvét tekintve sokkal közönségbarátabb film.

Erről mindenki meggyőződhet a saját szemével, ha elég vállalkozó szellemű: a film teljes egészében elérhető a YouTube-on, angol felirattal, de sajnos az eredeti hangsáv mellett hangalámondás nehezíti a dolgunkat – mindenesetre ez a 45 éves svéd szerelmesfilm már 4 millió megtekintés fölött jár.

YouTube előnézeti kép

Címke: , ,INTERJÚ

TRAILERPARK

KRITIKA

KRITIKA

Jegyzet

KRITIKA

KRITIKA

TRAILERPARK

ESSZÉ

TRAILERPARK

INTERJÚ

TRAILERPARK

TRAILERPARK

TRAILERPARK

HÍREK

KRITIKA

LISTA

KRITIKA, Titanic

HÍREK

HÍREK