TRAILERPARK

Mads Mikkelsen elhozza a megváltást – Előzetes a Dán Westernhez

Roboz Gábor

2014/08/14

Jön A megváltás.

Már jó ideje elérhető a The Salvation előzetese, de a hazai sajtó valahogy nem csavarodott rá annyira, és mi kötelességünknek éreztük, hogy valamelyest javítsunk a helyzeten. Korábban már szó esett a filmről, amellyel végre értelmet nyer a „dán western” szókapcsolat: ha bogarászunk egy kicsit a témában az imdb-n, csak egy Pistoleros című, kortárs városi közegben játszódó western-vígjátékot találunk 2007-ből, és három régi produkciót, amelyeket valószínűleg csak a keményvonalas dán filmtörténészek láttak, vagy még ők sem.

A Cannes-ban bemutatott munka rendezője az a Kristian Levring, aki anno egyike volt a Dogma-mozgalom alapítóinak, és aki azóta semmi olyasmit nem csinált filmes fronton, amivel igazán felhívta volna magára a figyelmet, egészen mostanáig. A film egy békés amerikai polgárról szól, aki végez családja gyilkosával, és ezzel magára vonja egy hírhedt bandavezér haragját, majd miután a gyáva helyiek cserbenhagyják, egyedül lesz kénytelen leszámolni a rosszfiúkkal. Az előzetes tökéletesen megfelel annak, amit ez a szinopszis ígér: láthatunk izzadó homlokokat, poros kisvárost, lángoló házat és bosszúszomjas embereket.

Mindez persze ismerős lehet a legtöbb klasszikus westernből, vagyis joggal merül fel a kérdés, hogy miért is kell annyira várni A megváltást. Gondolhatunk arra, hogy manapság nagyjából minden western-bemutató eseményszámba megy, vagy arra, hogy milyen jó lesz látni egy westernt, amelyben angolul és dánul is beszélnek, esetleg arra, hogy a filmet társszerzőként jegyzi egy Anders Thomas Jensen nevű, nem teljesen tehetségtelen fickó, netán arra, hogy a főszerepet Mads Mikkelsen alakítja, aki ritkán hibázik. Valójában azt nehéz megérvelni, hogy miért nem kell annyira várni A megváltást.

A filmet legközelebb Franciaországban mutatják be, augusztus 27-én, tehát még kényelmesen odaérhetünk, a magyar premierről ugyanis egyelőre nincs információnk. Az erőszakot legfeljebb filmben szeretjük nézni, gyakorolni nem, szóval nagyon reméljük, nem kell majd drasztikus eszközökhöz nyúlnunk, hogy a hazai bemutatóra sor kerüljön.

YouTube előnézeti kép

Címke: , ,

KRITIKA

KRITIKA

TRAILERPARK

TRAILERPARK

HÍREK

KRITIKA

INTERJÚ

ESSZÉ

KRITIKA

KRITIKA

LISTA

INTERJÚ

AJÁNLÓ

PRIZMATUBE, Rövidfilm

HÍREK

LISTA

POSZTERFOLIO, TRAILERPARK

TRAILERPARK

KRITIKA

TRAILERPARK