dooflead

INTERJÚ

A lángszórógitáros fickó fél évig a sivatagban élt

PRIZMA

2015/06/09

Lehull a lepel a Mad Max – A harag útja lelkes zenészéről.

Ritkán vagyunk szemtanúi kultikus mozifigurák születésének, pláne úgy, hogy az adott karakter egy árva mukkot sem szól az egész film során, de a legutóbbi Mad Max Doof Warriorja ilyen. Aki látta a filmet, érti, aki nem, nézze meg, már önmagában miatta is érdemes.

A vak és (valószínűleg) süketnéma szereplő lángszórós gitározással csinál kedvet a gyilkoláshoz a pusztaságban repesztő harci járművön – összesen jó ha egy-két percet látjuk a vásznon, de még így is akkora érdeklődést váltott ki, hogy a Vice levadászta a jelmezt felöltő fickót egy interjúra. Doofot Sean Hape alakítja, akit Ausztráliában iOTA néven ismernek. Színpadi színészként is aktív, játszott többek között a The Rocky Horror Picture Showban, de a részleteket mondja inkább ő:

Mesélj magadról. Színész vagy, vagy zenész?

Színész, zenész, grafikus, festő, előadóművész, író. Sok mindent csinálok. Amikor az egyik dologra ráunok, váltok.

Hogy kaptad meg a szerepet?

Az ügynökségemen keresztül. Nagyon szerettem volna bekerülni a filmbe, aztán felmerült ez a szerep, megkérdezték, érdekelne-e. Egyből ráugrottam. Annyit mondtak, hogy

a karakter félúton van Keith Richards és egy madárijesztő között.

doof02

Sean Hape

Milyen volt a forgatás?

Hat hónapig tartott. Nem tudtuk, pontosan mennyit szerepel majd a karakter a filmben, vagy hogy mikor lesz rám szükség, úgyhogy csak elvoltam Namíbiában, és vártam, hogy hívjanak. Többnyire festettem vagy írtam. Sok időt tölthettem egyedül.

És amikor dolgozni kellett?

Jó korán kellett kelni. Hajnali 3-4 körül értem jött egy autó, egy-másfél órát hajtottunk a sivatagban, eljutottunk az alaptáborig, megkaptuk a felszerelést, reggeliztünk, aztán felraktak a filmbeli járműre.

Beszíjaztak, és ott voltam nyolc órán át.

Tényleg letakarták a szemed, és rugalmas kötéllel rögzítettek?

Igen, süvítettünk a sivatagban, és kellett is az a rugalmas kötél a gitárra, mert az olyan 60 kilós volt. Lehetetlen lett volna végig kézben tartani. Addig amúgy nem takarták le a szemem, amíg el nem értünk a filmvégi jelenet forgatásához, utána meg egy-két napig kísérővel közlekedtem.

doof03

Milyen instrukciókat kaptál?

Egy ilyen helyzetben szerintem nincs szükség sok instrukcióra. Üvöltöttem mint egy állat, és úgy is viselkedtem. A karakterem elvileg egy nagyon tehetséges zenész, aki kissé néma és kissé süket, és eléggé vak. Szerintem amolyan Quasimodo-figura.

Kértek, hogy valami konkrét zenét játssz, vagy hagyták, hogy improvizálj?

Hát, nem volt valami jó gitár, sok időt töltött a sivatagban, egy ilyennel nem akar az ember számot felvenni. Többnyire csak valami zajt próbáltam előállítani. Nyomtam egy kis AC/DC-t, Soundgardent meg Zeppelint, de nyolc óra után már eléggé mindegy.

doof04

(Teljes interjú a Vice-on.)

Címke: ,

handmaiden00

INTERJÚ

2001_expl_00

ESSZÉ

jarmlead

INTERJÚ

refnlead

INTERJÚ

CJ87geCXAAEWL-U

TRAILERPARK

mmax

PRIZMATUBE

mmmlead2

Jegyzet

mmax00

Jegyzet

lvt05

INTERJÚ

franco03

INTERJÚ

royandersson00

INTERJÚ

Film Title: It's Complicated

INTERJÚ

birdmanlead

INTERJÚ

underskin00

INTERJÚ

zerotheorem00

INTERJÚ

the-human-centipede_396394

OFF SCREEN

02_kubricklead

INTERJÚ, Jegyzet

01_lavinalead

INTERJÚ

02jjlead

INTERJÚ, Jegyzet

jack_nicholson_1366x768_95050

OFF SCREEN