underskin00

INTERJÚ

Jonathan Glazer úgy csinálta meg az év egyik legjobb filmjét, ahogy nem szokás filmet csinálni

PRIZMA

2014/12/16

Beszélgetés a rendező szokatlan munkamódszereiről.

Aki mostanában böngészte a külföldi filmes oldalak évösszesítő listáit, nyilván észrevette, hogy az Under the Skin szinte az összesen bekerült az első tíz közé. Nem titok, hamarosan mi is megkezdjük a visszatekintést 2014-re, és a rendhagyó “sci-fi” egy vagy több listán egész biztosan felbukkan majd nálunk is, de most arra gondoltunk, addig is kimazsolázunk néhány részletet a Dissolve-os srácok Glazer-interjújából. Mi többnyire a végeredménnyel szoktunk foglalkozni, a forgatási háttérrel ritkán, ezúttal azonban kivételt teszünk.

Milyen a kapcsolatod a regénnyel?

Csak utólag látom, mennyire eltávolodtunk tőle. A forgatókönyvíró, akinek a szkriptjéből dolgoztunk (Walter Campbell), nem is olvasta. Nem is akarta, és én ezt értékeltem.

Én olvastam, de szinte teljesen kihullott a fejemből.

Mégis, a központi dolgok átkerültek a filmbe. Nem dramaturgiai értelemben, hanem a szellemiséget tekintve. Egyébként egy londoni bemutatón találkoztam a szerzővel, Michel Faberrel és a feleségével, akik érthető módon féltek az eredménytől. De aztán nagyon megkönnyebbültek, hogy a film megáll a saját lábán, ugyanakkor kvázi lelki társa a regénynek. Szerintem amúgy nem kell egy könyvet hűen lefilmezni ahhoz, hogy adaptációról beszélhessünk. Nekem ez sose volt célom.

A film főleg Scarlett Johanssont követi, amint egy furgonnal utazgat, és fiatal férfiakkal beszélget. Ezt hogyan valósítottátok meg?

A film nagy részét egy OneCam nevű kamerával vettük fel, amit a filmhez építettünk. Tíz ilyet készítettünk, néha csak kettőt használtunk, néha mind a tizet. A kamerákat gyakran a műszerfalba építettük, vagy elrejtettük valahol az utcán, amikor Scarlett a szerepe szerint arra sétált.

A film jelentős részét titokban rögzítettük.

underskin01

Mi volt megírva Scarlett Johansson jeleneteihez? Voltak bizonyos állandó sorai?

Abszolút voltak, néha a férfi szereplőknek is. Előfordult, hogy hagyományos módon kiválogattunk néhány színészt, de sok szereplőnek csak azután szóltunk, hogy benne van a filmben, hogy leforgattuk a jelenetét. Ők civilek voltak. Arra mindenesetre

odafigyeltem, hogy a végeredményben ne lehessen különbséget tenni a színészekkel és a civilekkel felvett jelenetek között.

Amikor Scarlettnek civilekkel volt dolga, kitaláltunk neki valami kamu sztorit, meg volt olyan is, hogy egy jelenethez megírtunk három-négy oldalnyi dialógot. Aztán öt perc múlva kidobtam belőle egy csomót, és azt mondtam nekik, hogy inkább csak csevegjenek.

A film alapján úgy tűnik, nagyon tudatosan játszotok Scarlett imázsával. Ő egy ikon, van benne valami másvilági. 

Ezt tényleg kihasználtuk. Arra építettünk, hogy Scarlett eltárgyiasított színésznő, van egy rögzített imázsa. Erre ő is épít. Ezt dekonstruáljuk a filmmel.

underskin02

A hangot és a filmzenét mennyire találtátok ki előre? 

A zenét semennyire, a hanghasználat elméletét viszont már jóval a forgatás előtt kidolgoztuk. Az volt a cél, hogy felvegyünk a helyszíneken mindent, ami csak kell, mindent, amit egy hagyományos filmnél kidobnának. Rögzíteni akartuk azt a hangi káoszt, amit más forgatásokon elnémítanak.

Úgy akartunk használni minden hangot, hogy egyfajta szimfóniát teremtsünk, hogy minden ott zsizsegjen a háttérben.

 

Az utómunka folyamatát hogyan kell elképzelni?

Egy épületben dolgoztunk, az egyik szobában a hangi világon, egy másikban a zenén, egy harmadikban vágtam, egy negyedikben a vizuális effektek készültek. Bár sose kerültünk konkrétan egy helyiségbe, azért mindig közel maradtunk egymáshoz, folyamatosan vándoroltam a szobák között, rendszeresen találkoztunk, ment az információcsere. A zene hatást gyakorolt a vágásra, a vágás a hangokra, a hangok az effektekre, és így tovább. Azt akartam, hogy a film valamiféle állandó mozgásban készüljön.

Részt veszel a filmjeid promóciójában? Foglalkozol azzal, hogyan jut el a filmed a közönséghez?

Rengeteget. Nem akarom, hogy a promóciós gépezet félrevezesse a közönséget. Nézőként én sem akarom, hogy kibasszanak velem, vagy hogy hazudjanak nekem. Nem akarom, hogy valaki úgy vigyen el a moziba, hogy én számítok valamire, aztán kiderül, hogy valami teljesen másról van szó. Ennél a filmnél is azt akartam, hogy akik népszerűsítik, legyenek rá büszkék, ne próbálják eltitkolni, mit is reklámoznak.

Nagyon is odafigyelek arra, hogy milyen képeket használunk a film promóciójához.

underskin03

(szerkesztette és fordította: Roboz Gábor)

A teljes interjú itt olvasható el.

Címke: ,

handmaiden00

INTERJÚ

2001_expl_00

ESSZÉ

jarmlead

INTERJÚ

refnlead

INTERJÚ

dooflead

INTERJÚ

lvt05

INTERJÚ

franco03

INTERJÚ

royandersson00

INTERJÚ

Film Title: It's Complicated

INTERJÚ

nympho

LISTA

birdmanlead

INTERJÚ

zerotheorem00

INTERJÚ

the-human-centipede_396394

OFF SCREEN

02_kubricklead

INTERJÚ, Jegyzet

01_lavinalead

INTERJÚ

02jjlead

INTERJÚ, Jegyzet

jack_nicholson_1366x768_95050

OFF SCREEN

01_boy_lead

INTERJÚ

mapslead

INTERJÚ

kimlead

HÍREK, INTERJÚ, KOREAI EXPEDÍCIÓ