refnlead

INTERJÚ

“A texasi láncfűrészes mészárlás nagyobb művészfilm, mint Bergmantól bármi”

PRIZMA

2015/09/28

Így is lehet gondolni.

A vagány bűnügyi filmek kedvelői valószínűleg emberükre találtak Nicolas Winding Refnben, a kétezres években befutott dán rendező azonban sokakat ellökött magától a Csak Isten bocsáthat meg tavalyelőtti kísérletével. Jelenleg a The Neon Demon című horroron dolgozik: a film egy feltörekvő modellről szól, aki Los Angelesbe költözve megismerkedik egy különös társasággal – olyan nőkkel, akik a szépség megszállottjai, és mindenre képesek, hogy elvegyék a főhőstől fiatalságát és vitalitását.

Persze aki hagyományos rémfilmet vár, csalódni fog, legalábbis a szerénységgel kevéssé vádolható rendező szerint.

Nem higgy el mindent, amit olvasol. “Hagyományos”, ugyan már… A filmjeim olyanok, mint a karácsonyi ajándékok: a nézők alig várják, hogy kibonthassák. Egyvalami biztos: most sem azt fogom megadni, amit várnak tőlem.

refn01

Refn mostanság – a The Neon Demon utómunkálatai mellett – egy négy évig készített könyvet népszerűsít: a The Act of Seeing több mint 300 plakátot tartalmazó gyűjtemény, a rendező saját válogatása, főleg 60-as, 70-es évekbeli exploitation-ritkaságokból, gyönyörű keménykötésű kiadványban (vagyis Refn szavaival élve ez egy “nagyon drága könyv a szemétről”). A kötetben helyett kapott sok, már-már a pornográfia határát súroló poszter, a rendező filmjeiben ugyanakkor szinte soha nincs szexjelenet.

A legközelebb akkor jutottam egy szexjelenet elkészítéséhez, amikor a Pusher 2.-ben a Mads Mikkelsen játszotta figurának nem áll fel. Sok filmben azt látjuk, hogy az emberek nagyokat drogoznak és jókat szexelnek, de tudjuk, hogy ez igazából nem így működik. Arra gondoltam, mennyivel érdekesebb lenne egy olyan szexjelenet, ahol a férfi nem tud összehozni egy erekciót.

Szerintem a szex vizuálisan nem különösebben érdekes,

mert mivel – remélhetőleg – mindannyian csináljuk, alig van miről fantáziálni. Ezzel szemben az erőszakot – szerencsére – nem művelik olyan sokan, így sokkal érdekesebb.

Fear X Photo Credit Rolf Konow

A rendező karrierjében egyébként nem a legutóbbi filmje jelenti az első anyagi bukást, a nagy sikert aratott Vérveszteséggel szemben például a Fear X. is jókorát hasalt.

Örülök, hogy fiatalon megéltem a kudarcot, ráadásul a Fear X. nélkül nem készíthettem volna el a Bronsont és a többi filmemet. A film egy drága médium, egyensúlyozni kell az üzlet és a művészet között. Amíg az ember nyereséges filmeket csinál, melózhat, de amint üzletileg már nem kifizetődő, egyre nehezebb dolga lesz.

Refn persze kevéssé érdeklődik a sikerfilmek gyártása iránt: eddigi életművén finoman szólva is érződik, hogy az extremitáshoz vonzódik, és ennek nagyon is tudatában van.

Érdekes, hogy sok mai filmkészítőt – magamat is beleértve – mennyire megihlet az extrémebb filmművészet, amelynek az explotation is része. Vajon miért nem lehet sok exploitation-filmre olyan művészi teljesítményként gondolni, mint a kibaszott francia új hullámra? Vagy Bergmanra? Emlékszem, amikor anno megnéztem John Woo A bérgyilkosát, arra gondoltam, ilyen élmény lehetett a szüleimnek a Kifulladásig. 

Egyes embereknek súlyos prekoncepciói vannak a jó ízlésről.

Hogy mi művészet és mi nem. Szerintem ez a kreativitás ellensége. Számomra A texasi láncfűrészes mészárlás a művészfilmek művészfilmje. Nagyobb művészfilm, mint Bergmantól bármi. Mégis exploitationnek tartják.

refn02

Siker ide vagy oda, a rendező viszonylag sok mindent kipróbált már, és jól tudja, hogy hibátlan filmet úgysem tehet le az asztalra.

A tökéletes film gondolata nevetséges, hiszen ilyen úgysem készülhet. A tökéletes barátnő is kurva unalmas lenne.

Szerintem pont a tökéletlenség érdekes, mert ez a személyességgel függ össze.

Épp akkor élő valami, ha az alkotó felvállalja, hogy személyes és tökéletlen, nem arra törekszik, hogy a szabályok szerint játsszon.

(A teljes interjú itt olvasható.)

(fordította és szerkesztette: Roboz Gábor)

Címke: ,

handmaiden00

INTERJÚ

2001_expl_00

ESSZÉ

jarmlead

INTERJÚ

dooflead

INTERJÚ

lvt05

INTERJÚ

franco03

INTERJÚ

royandersson00

INTERJÚ

Film Title: It's Complicated

INTERJÚ

birdmanlead

INTERJÚ

underskin00

INTERJÚ

bronson

PRIZMATUBE

zerotheorem00

INTERJÚ

refnlead

HÍREK

the-human-centipede_396394

OFF SCREEN

02_kubricklead

INTERJÚ, Jegyzet

01_lavinalead

INTERJÚ

02jjlead

INTERJÚ, Jegyzet

jack_nicholson_1366x768_95050

OFF SCREEN

01_boy_lead

INTERJÚ

mapslead

INTERJÚ