MADAGASCAR-560x3271

ANIMATÉKA

#14. Emlékvázlatok (Bastien Dubois: Madagascar, carnet de voyage)

Lichter Péter

2011/03/01

Bastien Dubois animációs etűdje egy impresszionista festő vázlatfüzetének érzékeket megrészegítő frissességével hat. A fiatal rendező madagaszkári utazásának élményét, az emlékek összemosódó esszenciáját sűríti bele tíz perces kisfilmjébe. A film egymás mellé rendelt hangulatképekből, útijegyzetekből és elkapott fotók véletlenszerűségével rendezett képek sorozatából épül fel, a minimális történet egyetlen egy vidéki kirándulásra összpontosít. A film kerete, a fotókból, fecnikből, rajzokból összedobált vázlatfüzet ad értelmet az egész animációt meghatározó burjánzó skicc-stílusnak. Minden beállítás, mint egy-egy felelevenített, szétfoszló emléktöredék laza firkaként, látomásos minimál-rajzként, füzetlapok töredezett felületeire felvázolt félkész képötletként lüktet, érzékletesen visszaadva Madagaszkár tarka világát.

Dubois filmjét a látványosan felvállalt személyesség emeli a hangulatos Globe Trekker-féle imázsfilmek fölé. A félkész, vázlatos skicc-világot a képre kézzel írt jegyzetek („itt jártam”) és a füzetlapokból kiemelkedő, beszippantó váltások teszik érzékletessé. A film képi világa látszatra teljesen stilizált, ám rendre mégis valami megfoghatatlan dokumentarizmus teszi tapinthatóvá világát. Ez egyrészt abból adódik, hogy a legtöbb kép kidolgozottsága csak látszólag vázlatos: a foltos, elnagyolt hatású, egy-két színre redukált felület mellett a legtöbb figura vagy tárgy fotorealisztikusan kidolgozott. Az impulzívan színes beállításokat hiperrealista vonalrajzok követik, burjánzó, élő összhatással: sokkal több benyomást kapunk Madagaszkár világáról, mintha egy egész nagyjátékfilmet néznénk végig. A hangkulissza a rendező másik, ezt a „mágikus-realizmust” támogató eszköze: mintha a többrétegű, izgalmas hangsávon szereplő figurák egy amatőr úti-dokumentumfilm szereplői lennének, annyira „gyanúsan” spontánok a véletlenszerű megnyilvánulások.

Dubois filmje nem sovány „története” vagy frappánssága miatt emelkedheti ki az idei Oscar-mezőnyből, hanem személyessége és az ebből építkező bravúros vizualitása, hangulata miatt.

YouTube előnézeti kép

Címke: , , , ,

Crulic_001

ANIMATÉKA

the-lost-thing-movie-image-01-600x337

ANIMATÉKA

pixardayandnightlead

ANIMATÉKA

oscar_animation8_lg

ANIMATÉKA

the-boy-and-the-world-prizma

ANIMATÉKA

krokodill_01

ANIMATÉKA

An_Over_Simplifacation_of_Her_Beauty

ANIMATÉKA

pivot - lead

ANIMATÉKA, FESZTIVÁL

lead_private nigthmare

ANIMATÉKA

gruffalo3

ANIMATÉKA, magazin

The_Kinematograph_lead

ANIMATÉKA

Brendan01

ANIMATÉKA, magazin

Laska_09

ANIMATÉKA

lead_chainsaw

ANIMATÉKA

Sita-sings-the-Blues

ANIMATÉKA, magazin

koponya

ANIMATÉKA

Salad 3

ANIMATÉKA

whlead

HÍREK

filmsnodialoguetribe

LISTA

zero2

KÍSÉRLETI VETÍTŐ, KRITIKA