AJÁNLÓ

Szemrevaló néznivalók

Sepsi László

2013/09/16

Szeptember 26-án indul a Szemrevaló filmfesztivál, amely vetítések és kapcsolódó események tucatjaival várja a kortárs svájci, német és osztrák mozi rajongóit. Összeszedtük, mit nem szabad kihagyni.

Az 1997-ben még új németországi filmek fesztiváljaként indult Szemrevaló tavaly óta – hála a Goethe Intézet, az Osztrák Kulturális Fórum és a Svájci Nagykövetség összefogásának – már a teljes német nyelvű filmgyártás produkciói közül válogatja a programot. A szeptember 26. és október 3. között a Művészben és az Örökmozgóban zajló vetítéseken így éppúgy találkozhatunk kortárs svájci fantasyvel, mint a legfrissebb Ulrich Seidl-nyomasztással vagy ígéretes német pályakezdők elsőfilmjeivel.

YouTube előnézeti kép

Paradicsom-trilógia (Ulrich Seidl, 2012-13)
A kortárs európai filmművészet megkerülhetetlen alakját még Werner Herzog is a tíz kedvenc rendezője közé sorolta – azzal a megjegyzéssel, hogy Seidl filmjei egyenest a Pokolba engednek bepillantást –, így az exploitation-mozi tabudöntögetését Michael Haneke szenvtelenségével összeházasító osztrák direktor legújabb munkája (A remény paradicsoma) mindenképp a Szemrevaló egyik kihagyhatatlan tétele. Ráadásul a fesztiválon a trilógia első két része (A hit paradicsoma, Szerelmet a feketepiacról) is vetítésre kerül, így ha valaki újrázna vagy csak most ismerkedne Ulrich Seidl sokkmozijaival, egyaránt megteheti. Mi több: a záróvetítésen maga a rendező is tiszteletét teszi, bátrabbak akár dodzsemezni is elhívhatják.
Vetítések:
Szerelmet a feketepiacról: október 2, 21:00 Művész
A hit paradicsoma: október 3, 16:30, Művész
A remény paradicsoma: október 3, 19:00 Művész
YouTube előnézeti kép

Magányos harcosok (Sandra Kaudelka, 2013)
Mi történt az NDK élsportolóival a berlini fal leomlása után? Az elsőfilmes Sandra Kaudelka olcsó és szaftos anekdoták helyett inkább a hajdani bajnokok sorstörténeteire koncentrál, négy párhuzamos életrajzon keresztül bemutatva az NDK sportrendszerének működését és utóéletét. A dokumentumfilmet Kaudelka saját története teszi személyessé: a rendezőnő gyerekkorában maga is sportolókarrierért edzett, a toronyugrás mindennapi megpróbáltatásaiból a rendszerváltás szabadította ki – a Magányos harcosok így egyszerre felkavaró tabló és intim gondolatkísérlet arról, „mi lett volna, ha”. (Sandra Kaudelkával a film október 1-i vetítése után beszélgethettek.)
Vetítik: október 1., 19:00, Örökmozgó
október 3., 17:00, Művész

Clara és a medvék titka (Tobias Ineichen, 2013)
Az idei Szemrevaló gyerek- és ifjúsági filmekben különösen erős – a kortárs Grimm-feldolgozásoknak a fesztivál rögtön külön programot szervezett –, de kuriózumértékben talán a svájci Tobias Ineichen mesekönyv-adaptációja emelkedik ki egy hajszálnyival a mezőnyből. Az Alpok barnamackóival barátkozó bakfis története az európai gyerekfilm válasza Herzog Medvebarátjára, szívmelengető és ökotudatos mese ember, természet és varázslat viszonyáról.
Vetítik: szeptember 28/29., 15:00 Örökmozgó,
október 2., 17:00 Örökmozgó
YouTube előnézeti kép

Oh Boy (Jan Ole Gerster, 2012)
A fesztivált egy karcos elsőfilm nyitja Berlinből: Jan Ole Gerster „így jöttemje” hangulatos csellengésfilm Jim Jarmusch és A kis Valentino nyomdokain, aminek egyik főhőse az egyetemről kicsapott fiatalember, a másik pedig maga a német főváros. A több ízben díjazott fekete-fehér mozi dzsessz-zenéből, melankóliából és komikus felhangokból keveri ki az európai városfilmek és a gyökértelen sodródásba torkolló felnövés-történetek XXI. századi variációját.
Vetítik: szeptember 26., 19:00 Művész
YouTube előnézeti kép

Jódlival a csúcsra (Bernard Weber, Martin Schilt, 2012)
A program összeállítóinak érzékenységét dicséri, hogy az ezredvégi németajkú kultúra három exportképes kliséje közül – NDK úszónők, jódli és a bajor pornófilmek – a Szemrevalón kettőről autentikus dokumentumfilmeket láthatunk. Bernard Weber és Martin Schilt a legnagyobb svájci jódlikórus nyomába eredt, dokumentálva karrierjüket a pályaindító vendéglői fellépésektől a világsikerig, mi pedig megbizonyosodhatunk róla, hogyan képes életben maradni egy markáns nemzeti hagyomány a XXI. században.
Vetítik: szeptember 30., 17:00 Művész
október 3., 19:00 Örökmozgó

A világ felmérése (Detlev Buck, 2012)
A számos, jellemzősen alacsony költségvetésű szerzői és elsőfilm között a Szemrevalón néhány nagyobb büdzsével rendelkező és széles befogadóréteget célzó alkotásba is belefuthatunk. Ezek közül kiváltképp ígéretes A világ felmérése, amely már csak azért is a legambiciózusabb a programban szereplő három filozófus-életrajz (Hannah Arendt, Wilhelm Reich különös esete) közül, mert rögtön két XIX. századi tudós, Alexander von Humboldt és Carl Friedrich Gauss történetének elmesélésére törekszik. Daniel Kehlmann nálunk is megjelent, azonos című regényéből a színészként is ismert Detlev Buck forgatott míves történelmi filmet – hollywoodi kollégáihoz képest még mindig nevetséges (tízmillió eurós) keretből kihozva az időutazást.
Vetítik: szeptember 28., 16:30 Művész
szeptember 29., 19:00 Művész
YouTube előnézeti kép

Soldate Jeannette (Daniel Hoesl, 2013)
A már befutott és jócskán kanonizált Ulrich Seidl mellett a Szemrevalón színre lépnek a kortárs osztrák film legfiatalabb provokátorai is. Az 1982-es születésű Daniel Hoesl második nagyjátékfilmje formabontó darab a fesztivál női karakterdrámái (Silvi, Porlepte szívek) között, amely forgatókönyv nélkül, kísérleti filmes érzékenységgel mesél két fiatal nő elkeseredett kitörési kísérletéről. Fanni a nagyvárost, Anna a disznófarmot hagyná maga mögött, miközben a rendező adekvát formanyelvvel járja körül a lázadás lehetőségeit és lehetetlenségét.
Vetítik: szeptember 27., 19:00, Művész
szeptember 29., 19:00 Művész
YouTube előnézeti kép

A Szemrevaló teljes programját ide kattintva böngészhetitek!
Facebook event pedig itt található.

Címke: , , ,

AJÁNLÓ

magazin

AJÁNLÓ

AJÁNLÓ

FESZTIVÁL

AJÁNLÓ

AJÁNLÓ

AJÁNLÓ

AJÁNLÓ

EXKLUZÍV, FESZTIVÁL

EXKLUZÍV, FESZTIVÁL

FESZTIVÁL

KRITIKA

KRITIKA

AJÁNLÓ

KINO LATINO

FESZTIVÁL

FESZTIVÁL

AJÁNLÓ

KINO LATINO