primaprizma_lead

AJÁNLÓ

Friss, izgalmas, újszerű, p-r-í-m-a! – Primanima 2012

Orosz Anna Ida

2012/10/23

„A friss, izgalmas, újszerű, azaz príma animációk fesztiválja.” – hirdeti magáról a Primanima Nemzetközi Elsőfilmes Animációs Fesztivál. Koncepciója, hogy „Ha tisztában akarunk lenni azzal, mit hoz a jövő az animáció terén, oda kell figyelnünk a jövő filmkészítőire.” A pályakezdő debütánsok, vagy épp a pályakezdés előtt álló diákok munkáit teszi meg a seregszemle fő attrakciójává. A szakmai előzsűrin „átszűrt” filmekben, melyekkel október 25. és 28. között találkozhatunk, remélhetőleg nem jelennek meg a rutinos alkotók által már megszokásból használt klisék, a megrendelői elvárásokat kielégítő kényszermanírok, a megkövesedett konvenciók. A sallangmentességet maga az animációs praxis, az alkotói intenciót, az animátor keze nyomát a leginkább megszemélyesíteni tudó technika, valamint az avantgárdot előnyben részesítő rövidfilmes forma hivatott biztosítani.

YouTube előnézeti kép

Az éppen 80 darab versenyfilm mellett a Primanima különös gondot fordít arra, hogy a múlt pályakezdéseit is megidézze.A régmúltat George Palon keresztül ismerhetjük meg. Az Oscar-díjas filmes szakember hollywoodi sci-fi-mozik és kalandfilmek special effects direktoraként került be a mozitörténet panteonjába, de kevesen tudják, hogy a magyar származású filmrendező a harmincas években Budapest, Berlin, Párizs, Prága és Eindhoven között „félúton” fejlesztette ki azt a Puppetoonsnak keresztelt eljárást, ami a mai napig használatos a világ olyan prominens stop motion-filmkészítő műhelyeiben, mint az angol Aardman. Európai pályakezdéséről a holland filmtörténész, Mette Peters tart előadást.

A félmúltat az „Első az elsők közt” című retrospektív válogatás képviseli, melyben klasszikussá érett rendezők (Dargay Attila, Richly Zsolt, Jankovics Marcell, Foky Ottó), vagy épp animációs munkásságukról kevésbé ismert művészek (Bányai István, New Yorkban élő grafikus, Réber László, könyvillusztrátor, Weisz Béla karikaturista) debütáló kisfilmjei kerülnek elő egy vetítés erejéig.

Bánóczki Tibor az utóbbi őt években Nyugat-Európában dolgozik. A tehetséges fiatal rendező elmúlt egy évtizedben készült, a hagyományost a digitálissal, a fotót a rajzzal, festményt a papírkivágással ötvöző, letargikusan szép munkái közt láthatjuk a British Animation Awards-ra jelölt diplomafilmjét vagy épp legutóbbi, a Sundance-et is megjárt, francia-kanadai koprodukcióban készültAhódítókat.

 www.primanima.eu

Címke: , ,

primanima2

FESZTIVÁL

billmurray3

magazin

symphony42

MI FOLYIK ITT?

titolead

ANIMATÉKA

éjfélkorlead

ANIMATÉKA

aníma2

ANIMATÉKA

rio2096lead2

ANIMATÉKA

851x315p2

AJÁNLÓ

anilogue33lead

ANIMATÉKA

anilogue2_3lead

ANIMATÉKA

anilogue1_3lead

ANIMATÉKA

Print

HÍREK

raggedygreedy

HÍREK

sehova

HÍREK

kaff - lead - esterhazy

FESZTIVÁL

skiz

FESZTIVÁL

201819686_2_IMG_FIX_700x700

KRITIKA

Képernyőfotó 2018-02-22 - 11.03.58

KRITIKA

Képernyőfotó 2017-12-05 - 14.54.38

AJÁNLÓ

morelia04

KINO LATINO