AJÁNLÓ

Rimbaud filmen – programokat ajánlunk a hétre

Pálos Máté

2013/11/05

Rimbaud utazásai, koreai kémfilm, zsidó egerek és Chris Marker remekművei – izgalmas filmes programokat ajánlunk.

-Eli Cortiñas Félmeztelenül című kiállításához kapcsolódóan kerül vetítésre a Műcsarnokban Lichter Péter kísérleti dokumentumfilmje, a Rimbaud. Miután Arthur Rimbaud verseivel örökre megváltoztatta a világirodalmat, kalandornak állt, utazásairól azonban alig maradt fönn dokumentum: ez a húsz évet felölelő időszak az irodalomtörténet nagy rejtélye maradt. Lichter rövidfilmje több, mint harminc tekercs super 8-as családi felvétel és három költő (Kele Fodor Ákos, Mestyán Ádám és Nemes Z. Márió) fiktív Rimbaud-anekdotája segítségével rekonstruálja ezt a három kontinensen átívelő utazást. A film húsz perc, utána beszélgetés lesz a rendezővel.

A vetítés helye és ideje: nov. 6. (szerda) 18.00 óra, Műcsarnok. A program ingyenes!

-Biztos vagyok benne, hogy aki olvasta Art Spiegelman képregényét, a magyarul 2005-ben megjelent Maust, nem felejti el könnyen Art és Vladek hányattatásait. Az Auschwitz borzalmait képregényen feldolgozó műről és szerzőjéről a Zsidó Filmfesztivál tűzött műsorra egy izgalmasnak ígérkező dokumentumfilmet, a Spiegelman művészetét.

A vetítés helye és ideje: nov. 9. 12 óra, illetve nov. 10. 10 óra, Kino Café.

YouTube előnézeti kép

-Jang Hoon 2010-es akciófilmjét a Koreai Filmhéten, az Urániában nézhetitek meg – ingyen.

A vetítés helye és ideje: nov. 7. 19 óra, Díszterem.

YouTube előnézeti kép

-Ma indult el a nagyszerű Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál, a programból most Chris Marker filmjeit emeljük ki, közülük is minden idők legszebb időutazós filmjét, az 1962-es A kilátóteraszt (amit egyesek valamiért A móló-nak neveznek), illetve Marker másik remekművét, a legfilozofikusabb és legérzékibb filmesszét, amit valaha vászonra vittek, A nap nélkült (1983). (Nem túlzok, tényleg igazi gyöngyszemekről van szó.)

A vetítések helye és ideje: nov. 7. 20 óra, Örökmozgó Filmmúzeum. (Mindkét film lemegy egymás után, eredeti nyelven, magyar szinkrontolmácsolással.)

A teljes Marker-szekció vetítési időpontjai itt érhetők el, érdemes böngészni.  Alább egy előzetes a Nap nélkülhoz.

YouTube előnézeti kép

Címke: , ,

AJÁNLÓ

AJÁNLÓ

ANIMATÉKA

AJÁNLÓ

FESZTIVÁL

AJÁNLÓ

FESZTIVÁL

FESZTIVÁL

FESZTIVÁL

FESZTIVÁL

EXKLUZÍV, FESZTIVÁL

FESZTIVÁL

KRITIKA

KRITIKA

KRITIKA

AJÁNLÓ

KRITIKA

KRITIKA

DOC.KOMMENTÁR

KRITIKA