The_Disappearancelead

KRITIKA

Kevésből sokat (J Blakeson: The Disappearance of Alice Creed)

Roboz Gábor

2010/09/15

Az egyetlen vagy túlnyomórészt egy helyszínt használó thrillerek esetében hatványozottan felértékelődik a tehetséges színészek és a feszes forgatókönyv szerepe, és feltűnőbb az esetleges mellébeszélés. Az efféle, jobbára kevés szereplőt mozgató és szűk időkeretet alkalmazó filmek – mint például A fülke és a Cukorfalat – kivételesen jól illusztrálják a műfaj elsődleges funkcióját, és a sikerültebb darabok különösen intenzív feszültségélményt nyújtanak a befogadó számára. J Blakeson első nagyjátékfilmjével azt igazolja, hogy tökéletesen ismeri a zsáner hatásmechanizmusát, és mindig egy lépéssel a néző előtt jár: a jól megtervezett és persze rosszul alakuló emberrablást bemutató The Disappearance of Alice Creed (2009) remekül példázza, hogy az igazán jó thriller-rendező teljhatalmat gyakorol a közönség tagjai felett.

A mindenféle párbeszédet nélkülöző (akár Jules Dassin 1955-ös Rififijének néma heistját is felidéző) expozíció után a brit író-rendező az elrabolt nő fogva tartásának helyszínéül szolgáló lakás terébe sűríti az eseményeket. Az egymást érő fordulatokkal bűvészkedő forgatókönyv a két emberrabló és az áldozat interakcióinak ábrázolására koncentrál: Blakeson láthatóan teljesen tisztában van azzal, hogy a felvázolt szituációban rejlő feszültség kiváló alapot biztosít, amire a drámai töltet erősítése helyett pontos suspense-jelenetekkel érdemes építkezni – ellenben a valamelyest hasonszőrű magyar próbálkozásokkal, mint Daniel Young Szobafogsága és Köves Krisztián Károly Halálkeringője. A karakterek jellemét és hátterét csak fokozatosan felskiccelő rendező mindössze azt teszi, amit az általa választott szűk mozgástérben tehet: a játékidő egyetlen percét sem vesztegetve az információ-adagolásra és a hatalmi viszonyok folytonos változtatására fókuszál, hogy minél tovább a markában tartsa a nézőt.

Blakeson alacsony költségvetésből forgatott remekműve precíz képeit és hatásos zenéjét tekintve is vérprofi munka: bár régóta ismert fogásokkal dolgozik, az egyszerűségében is nagyszerű címmel ellátott The Disappearance of Alice Creed gyönyörűen szemlélteti, hogy az értő kezek forradalmi újítások nélkül is csodákra képesek.

YouTube előnézeti kép

Címkék: ,

Nézz bele!
Téma: Trashfilm Jeffrey Sconce: Az akadémia „beszennyezése” Sepsi László: A szörnyeteg jele – Trash, tévé, evolúció „A minőség szubjektív dolog” – Interjú David Latt-tel Alföldi Nóra: Trashformers – A kortárs blockbuster és a szenny Nemes Z. Márió: Kínzás mint képalkotás – A torture porn esztétikái Csiger Ádám: Szemét a Nap mögött – A japán trashfilm útja Parragh Ádám: Dühöngő firka – Körvonalazható trashettanulmányok Állókép Győrffy László: Privát biológia Dömsödi Zsolt: Trash-Pöröly Varió Huber Zoltán: A magányos hős újabb eljövetele Orosz Anna Ida: Vakrajz Lichter Péter – Pálos Máté: Szemorgona
the_missing_person17

KRITIKA

shadow-dancer-grande-banniere

KRITIKA

blind

KRITIKA, Titanic

Képernyőfotó 2014-04-09 - 16.35.49

Fénytörés

Battery

Titanic

joe-movie-review-09122013-145102

Titanic

Képernyőfotó 2014-03-25 - 15.45.43

KRITIKA

RideAlong_thumbLG

KRITIKA

Képernyőfotó 2014-03-20 - 13.03.55

KRITIKA

Stories-We-Tell-Sarah-Polley

KRITIKA

90955336_640

HARDCORE

Képernyőfotó 2014-03-06 - 0.49.01

KRITIKA

onlyloverslead2

KRITIKA

pravalanche

KRITIKA

Képernyőfotó 2014-02-28 - 0.38.50

KRITIKA

www-annasophia-robb-us-AnnaSophia-Robb-for-The-Way-Way-back-Trailer-annasophia-robb-34215474-1200-645

KRITIKA

lego2

KRITIKA

savingmrbanks2

KRITIKA

robocop1

KRITIKA

k-bigpic

KRITIKA

Partnereink

Blik - Journal for Audiovisul Culture Szellemkép Szabadiskola Artportal.hu