Hwanghae-dehparadox-1

KELETI EXPEDÍCIÓ

#12. Marakodnak a koncon (Na Hong-jin: The Yellow Sea)

Megyeri Dániel

2012/04/19

Már a 2009-es Titanic Filmfesztivált megjárt Az üldözőnél nyilvánvaló volt, hogy a frissen debütáló Na karrierjét mindenképpen érdemes figyelemmel követni, több szempontból is grandiózusabb, nagyobb léptékű második filmjét látva ez az állítás immár hatványozottan igaz. A forgatókönyvírói feladatokat is ellátó direktor szerzőisége ugyan még csak most kezd kikristályosodni, a bűnügyi tematikához való vonzódása, forma- és társadalomtudatossága, illetve kivételes ritmusérzéke könnyedén tetten érhető. A dél-koreai mozi egyik legígéretesebb tehetsége jóformán már most kiforrott filmes, a The Yellow Sea ennek megfelelően példaértékűen levezényelt, brutális és vériszamos bosszú-noir, melyben egy kiszolgáltatott kisember esik áldozatul két maffiafőnök halálos játszmáinak.

Az Észak-Korea, Kína és Oroszország találkozásánál lévő terület Yanbian Koreai Autonóm Prefektúraként ismert, körülbelül nyolcszázezer kínai-koreai, úgynevezett Joseonjok él ott. A sanyarú körülmények miatt a Dél-Koreába való, többnyire illegális átjárás szinte mindennapos, a jobb megélhetés reményében a filmbeli Gu-nam felesége is Szöulba utazik, maga mögött hagyva Mahjong függő, taxisofőr férjét és kislányát. Mikor hosszú ideje nem ad életjelet magáról, a féltékenységtől gyötört és munkájától megfosztott Gu-nam aggódni kezd, és lepaktál az ördöggel, hogy finanszírozhassa útját, valamint tetemes szerencsejáték tartozását: a helyi kiscézár, Myun-Ga megbízásából egy dél-korai üzletembert kell hidegre tennie, bizonyítékul a férfi hüvelykujját zsebre vágva. Ám gondosan kitervelt merénylete balul sül el, s Gu-nam egy csapásra a dél-koreai rendőrség, Myun-ga és egy Mr. Kim nevű kínai maffiózó célkeresztjében találja magát.


Az üldözőben felvillantott társadalmi regiszter már a The Yellow Sea felütésében és a keretként narrált, veszett kutyás anekdotában is megjelenik, Na szenvtelen tárgyilagossággal irányítja kameráját mélyszegénységben élő emberroncsokra, lerohadt nyomornegyedekre, bűzölgő piacokra és savanyú hányadékban úszó csempészhajókra, ahogy a kényszerű, és a filmen eddig nem nagyon ábrázolt olvasztótégelyben gyakori nyelvi akadályok, valamint megosztó rasszizmus sem kerülhetik el a figyelmét. Többszörösen kiszolgáltatott főhőse így nem csak egy balul sikerült – és nem mellesleg egy parádés flashforward megoldással vizionált – bűntény első számú gyanúsítottja lesz, hanem idegen terepen űzött vad (ami egy vadonban játszódó, már-már herzogi szekvenciában expliciten is megjelenik), akinek a kényszerű menekülésen és túlélésen túl a feleségével való újraegyesülése lebeg a szeme előtt. Bong Joon-hóhoz hasonlatosan Na sincsen túl jó véleménnyel országa rendőrségéről, és miként már Az üldözőben is korrupt, tehetetlen csürheként ábrázolta őket, a The Yellow Sea-ben sincs ez másképp. Emiatt nem a teljességgel inkompetens egyenruhások jelentik a legnagyobb veszélyt Gu-namra nézve, hanem a szálakat mesterien és zavartalanul, mindenféle komolyabb ellenállás nélkül mozgató bűnszervezetek.

A harcos társadalomkritikus attitűd tehát Na legújabb művét is átitatja, ahogy Az üldöző címében exponált hajsza is központi motívumként húzódik végig a filmen. Egy kurta, de annál nagyobb rombolással járó autós üldözéstől és egy rövid úton, de annál látványosabban totálkárosra zúzott kamiontól eltekintve az író-rendező ismét pazarul koreografált gyalogos kergetőzések egyre inkább eszkalálódó permutációit illeszti a filmszövegbe, amelyek során Gu-namnak embertelen túlerővel kell farkasszemet néznie, loholjon a nyomában több tucat rendőr, vagy netán egy horda, késekkel, baltákkal, kalapácsokkal és csavarhúzókkal felfegyverzett maffiózó, ahogy azt a lélegzetelállító kikötőben zajló szcénában láthatjuk. Azon túl, hogy a feleségét érintő személyes motivációja miatt könnyűszerrel tudunk Gu-nammal azonosulni, Na többször is irgalmatlanul kilátástalan, hajszálon múló szituációt kanyarít főszereplője köré, akiért ilyenkor egy emberként szorítunk, továbbá vele együtt fogy el a levegőnk és sajog a lábunk a szemtelenül (de korántsem túlzóan) hosszú hajszák során. Na továbbá teljesen kipurgálja a lőfegyvereket a filmszövegből, s ezzel a végletekig fokozza az óriási body counttal járó brutalitást, az állatias agresszióval szemtől-szemben egymásnak eső kínai, észak és dél-koreai gazemberek ugyanis szúró- és vágófegyverekkel, vagy a dél-koreai mozikban mára ikonikus kézifegyverré nemesedett kalapáccsal gyilkolják egymást. Netán – miként azt egy kiugróan véres rajtaütés során az egész játékidő alatt különösen kegyetlen Myun-Gánál láthatjuk – egy hatalmas, vacsorából visszamaradt csont szolgál koponyaroppantó és arcbezúzó instrumentumként. Továbbá egy korridor-szcéna erejéig még az Oldboy legendás mészárlását is sikerül megidézni és valamelyest, zsigeri „közelsége” révén – mivel nincs az artisztikus egybeállításból fakadó stilizálás – még fokozni is.


Na, zeneszerzőpárosa (Jang Young-kyu és Lee Byung-hoon) és kitűnő operatőre (Lee Sung-je) segítségével melankolikus atmoszférát teremt, szolgáljon filmje hátteréül csillogó üzleti negyed vagy szeméttel borított nyomortanya, amely hangulatot könyörtelenül ellenpontozzák a végül mindenkit bedaráló, időről-időre előforduló belezések és késelések, egyúttal visszatérő színészeiből is újból a maximumot hozza ki, élen a főszerepet alakító Ha Jung-woo-val és a Myun-Gát zseniális gátlástalansággal és beteg humorral megformáló Kim Yun-seokkal. Kijelenthetjük, hogy Na szerzői evolúciója eddig kivételesen halad, második filmjével minden értelemben sikerült magasabbra helyeznie a mércét és felnőnie a „nagy öregekhez”, Park Chan-wookhoz, Kim Jee-woonhoz, vagy a már említett Bong Joon-hóhoz. A szerzőiket hamar a keblükre ölelő Dél-Koreában elképesztő sikerrel vetítették a The Yellow Sea-t, bemutatásának első hetén pedig még a Harry Potter és a Halál ereklyéi I. részt is letaszította a box office trónjáról. A rajongó pedig tűkön ülve várja az ígéretes és biztos kezű műfaji filmes tehetség következő, és várhatóan még nagyobb kaliberű dobását.

YouTube előnézeti kép

Címke: ,

varro

FESZTIVÁL

20592994

AJÁNLÓ

éjfélkorlead

ANIMATÉKA

The Grandmaster

KELETI EXPEDÍCIÓ

taichilead2

KELETI EXPEDÍCIÓ

hantugangsterlead2

KELETI EXPEDÍCIÓ

Stoker

KELETI EXPEDÍCIÓ

Koji Takehashi as Sasuke in Samurai Spy

ESSZÉ

drug_war

KELETI EXPEDÍCIÓ

anilogue2_3lead

ANIMATÉKA

szivárványharcosailead

KELETI EXPEDÍCIÓ

tojásoslizs13lead

KELETI EXPEDÍCIÓ

MCDSAGI EC008

KOREAI EXPEDÍCIÓ

macabrelead

KELETI EXPEDÍCIÓ

tojásgyűjtő

KELETI EXPEDÍCIÓ

udine-lead

KELETI EXPEDÍCIÓ

"A Woman, A Gun and A Noodle Shop"

KELETI EXPEDÍCIÓ

bladesofbloodlead

KELETI EXPEDÍCIÓ

oceanheavenlead

KELETI EXPEDÍCIÓ

tokyo_gore_police_es01

KELETI EXPEDÍCIÓ