KELETI EXPEDÍCIÓ

#12. Marakodnak a koncon (Na Hong-jin: The Yellow Sea)

Megyeri Dániel

2012/04/19

Már a 2009-es Titanic Filmfesztivált megjárt Az üldözőnél nyilvánvaló volt, hogy a frissen debütáló Na karrierjét mindenképpen érdemes figyelemmel követni, több szempontból is grandiózusabb, nagyobb léptékű második filmjét látva ez az állítás immár hatványozottan igaz. A forgatókönyvírói feladatokat is ellátó direktor szerzőisége ugyan még csak most kezd kikristályosodni, a bűnügyi tematikához való vonzódása, forma- és társadalomtudatossága, illetve kivételes ritmusérzéke könnyedén tetten érhető. A dél-koreai mozi egyik legígéretesebb tehetsége jóformán már most kiforrott filmes, a The Yellow Sea ennek megfelelően példaértékűen levezényelt, brutális és vériszamos bosszú-noir, melyben egy kiszolgáltatott kisember esik áldozatul két maffiafőnök halálos játszmáinak.

Az Észak-Korea, Kína és Oroszország találkozásánál lévő terület Yanbian Koreai Autonóm Prefektúraként ismert, körülbelül nyolcszázezer kínai-koreai, úgynevezett Joseonjok él ott. A sanyarú körülmények miatt a Dél-Koreába való, többnyire illegális átjárás szinte mindennapos, a jobb megélhetés reményében a filmbeli Gu-nam felesége is Szöulba utazik, maga mögött hagyva Mahjong függő, taxisofőr férjét és kislányát. Mikor hosszú ideje nem ad életjelet magáról, a féltékenységtől gyötört és munkájától megfosztott Gu-nam aggódni kezd, és lepaktál az ördöggel, hogy finanszírozhassa útját, valamint tetemes szerencsejáték tartozását: a helyi kiscézár, Myun-Ga megbízásából egy dél-korai üzletembert kell hidegre tennie, bizonyítékul a férfi hüvelykujját zsebre vágva. Ám gondosan kitervelt merénylete balul sül el, s Gu-nam egy csapásra a dél-koreai rendőrség, Myun-ga és egy Mr. Kim nevű kínai maffiózó célkeresztjében találja magát.


Az üldözőben felvillantott társadalmi regiszter már a The Yellow Sea felütésében és a keretként narrált, veszett kutyás anekdotában is megjelenik, Na szenvtelen tárgyilagossággal irányítja kameráját mélyszegénységben élő emberroncsokra, lerohadt nyomornegyedekre, bűzölgő piacokra és savanyú hányadékban úszó csempészhajókra, ahogy a kényszerű, és a filmen eddig nem nagyon ábrázolt olvasztótégelyben gyakori nyelvi akadályok, valamint megosztó rasszizmus sem kerülhetik el a figyelmét. Többszörösen kiszolgáltatott főhőse így nem csak egy balul sikerült – és nem mellesleg egy parádés flashforward megoldással vizionált – bűntény első számú gyanúsítottja lesz, hanem idegen terepen űzött vad (ami egy vadonban játszódó, már-már herzogi szekvenciában expliciten is megjelenik), akinek a kényszerű menekülésen és túlélésen túl a feleségével való újraegyesülése lebeg a szeme előtt. Bong Joon-hóhoz hasonlatosan Na sincsen túl jó véleménnyel országa rendőrségéről, és miként már Az üldözőben is korrupt, tehetetlen csürheként ábrázolta őket, a The Yellow Sea-ben sincs ez másképp. Emiatt nem a teljességgel inkompetens egyenruhások jelentik a legnagyobb veszélyt Gu-namra nézve, hanem a szálakat mesterien és zavartalanul, mindenféle komolyabb ellenállás nélkül mozgató bűnszervezetek.

A harcos társadalomkritikus attitűd tehát Na legújabb művét is átitatja, ahogy Az üldöző címében exponált hajsza is központi motívumként húzódik végig a filmen. Egy kurta, de annál nagyobb rombolással járó autós üldözéstől és egy rövid úton, de annál látványosabban totálkárosra zúzott kamiontól eltekintve az író-rendező ismét pazarul koreografált gyalogos kergetőzések egyre inkább eszkalálódó permutációit illeszti a filmszövegbe, amelyek során Gu-namnak embertelen túlerővel kell farkasszemet néznie, loholjon a nyomában több tucat rendőr, vagy netán egy horda, késekkel, baltákkal, kalapácsokkal és csavarhúzókkal felfegyverzett maffiózó, ahogy azt a lélegzetelállító kikötőben zajló szcénában láthatjuk. Azon túl, hogy a feleségét érintő személyes motivációja miatt könnyűszerrel tudunk Gu-nammal azonosulni, Na többször is irgalmatlanul kilátástalan, hajszálon múló szituációt kanyarít főszereplője köré, akiért ilyenkor egy emberként szorítunk, továbbá vele együtt fogy el a levegőnk és sajog a lábunk a szemtelenül (de korántsem túlzóan) hosszú hajszák során. Na továbbá teljesen kipurgálja a lőfegyvereket a filmszövegből, s ezzel a végletekig fokozza az óriási body counttal járó brutalitást, az állatias agresszióval szemtől-szemben egymásnak eső kínai, észak és dél-koreai gazemberek ugyanis szúró- és vágófegyverekkel, vagy a dél-koreai mozikban mára ikonikus kézifegyverré nemesedett kalapáccsal gyilkolják egymást. Netán – miként azt egy kiugróan véres rajtaütés során az egész játékidő alatt különösen kegyetlen Myun-Gánál láthatjuk – egy hatalmas, vacsorából visszamaradt csont szolgál koponyaroppantó és arcbezúzó instrumentumként. Továbbá egy korridor-szcéna erejéig még az Oldboy legendás mészárlását is sikerül megidézni és valamelyest, zsigeri „közelsége” révén – mivel nincs az artisztikus egybeállításból fakadó stilizálás – még fokozni is.


Na, zeneszerzőpárosa (Jang Young-kyu és Lee Byung-hoon) és kitűnő operatőre (Lee Sung-je) segítségével melankolikus atmoszférát teremt, szolgáljon filmje hátteréül csillogó üzleti negyed vagy szeméttel borított nyomortanya, amely hangulatot könyörtelenül ellenpontozzák a végül mindenkit bedaráló, időről-időre előforduló belezések és késelések, egyúttal visszatérő színészeiből is újból a maximumot hozza ki, élen a főszerepet alakító Ha Jung-woo-val és a Myun-Gát zseniális gátlástalansággal és beteg humorral megformáló Kim Yun-seokkal. Kijelenthetjük, hogy Na szerzői evolúciója eddig kivételesen halad, második filmjével minden értelemben sikerült magasabbra helyeznie a mércét és felnőnie a „nagy öregekhez”, Park Chan-wookhoz, Kim Jee-woonhoz, vagy a már említett Bong Joon-hóhoz. A szerzőiket hamar a keblükre ölelő Dél-Koreában elképesztő sikerrel vetítették a The Yellow Sea-t, bemutatásának első hetén pedig még a Harry Potter és a Halál ereklyéi I. részt is letaszította a box office trónjáról. A rajongó pedig tűkön ülve várja az ígéretes és biztos kezű műfaji filmes tehetség következő, és várhatóan még nagyobb kaliberű dobását.

YouTube előnézeti kép

Címke: ,

FESZTIVÁL

AJÁNLÓ

ANIMATÉKA

KELETI EXPEDÍCIÓ

KELETI EXPEDÍCIÓ

KELETI EXPEDÍCIÓ

KELETI EXPEDÍCIÓ

ESSZÉ

KELETI EXPEDÍCIÓ

ANIMATÉKA

KELETI EXPEDÍCIÓ

KELETI EXPEDÍCIÓ

KOREAI EXPEDÍCIÓ

KELETI EXPEDÍCIÓ

KELETI EXPEDÍCIÓ

KELETI EXPEDÍCIÓ

KELETI EXPEDÍCIÓ

KELETI EXPEDÍCIÓ

KELETI EXPEDÍCIÓ

KELETI EXPEDÍCIÓ