unclejohnlead

TRAILERPARK

Ez a film csavarta el Lynch fejét

PRIZMA

2015/09/02

Ami nekünk elég.

Ha egy amerikai függetlenfilmes arról forgat filmet, hogy egy átlagos fickó megöl egy másik átlagos fickót valamilyen kisvárosban, önmagában ezzel még nem számíthat nagy publicitásra – ha viszont sikerül megnézetnie a kész produkciót egy híres rendezővel, aki beleszeret, és még reklámozza is, már eggyel beljebb van.

Steven Piet Uncle John című elsőfilmjét bizonyos Erik Craryvel írta, aki több minőségben is dolgozott Lynch Inland Empire-jén, és sokunk egyik kedvenc rendezője nagy szerencséjükre azt tudta mondani a filmről, hogy “Elkapott, és napokig nem eresztett”. Ez persze még semmire sem garancia, de értelemszerűen jó kis lökés az egyelőre fesztiválkörútját járó thrillernek, amiért egyébként David Gordon Green is rajongott.

Uncle-John-Movie-Poster

A sztori szerint egy kisvárosban holtan találnak egy Dutch nevű pasast, és az áldozat öccse a helyi közösségben nagy megbecsültségnek örvendő John bácsit gyanúsítja a gyilkossággal. Az öregúr helyzetét tovább nehezíti, hogy a városba érkezik chicagói unokaöccse és barátnője, hogy spontán meglátogassa, pedig – lévén tényleg ő a tettes – van neki elég dolga a rá utaló nyomok eltüntetésével.

Egy ilyen kisvárosi thrillertől nyilván nem érdemes komoly vizuális vagy narratív bravúrokat várni, a csak a végére ráerősítő előzetes alapján lassú tempójú, szép fokozatosan építkező filmre számítunk, amit mi nagyon is tudunk értékelni. Fájdalom viszont, hogy hazai bemutatóban nem igazán reménykedhetünk, holott a címszerepet az a John Ashton alakítja, akit sokan szívünkbe zárhattunk a Beverly Hills-i zsaru-filmek Taggart nyomozójaként – szép is lenne az a valóság, ahol egy magyar forgalmazó rá és Lynchre építve mégiscsak becsempészné a filmet a mozikba.

Készült amúgy egy teljesen más atmoszférájú előzetes is a filmhez, amelyben egy szó sem hangzik el, ezt talán még inkább érdemes megnézni:

YouTube előnézeti kép

Címke: ,

gt00

KRITIKA

flanagan00

KRITIKA

unclejohn00

KRITIKA

hol00

KRITIKA

botw01

KRITIKA

desierto04

KINO LATINO

manorangejacket00

KRITIKA

hideyour03

KRITIKA

clov00

KRITIKA

sicariolead2

ESSZÉ

cmd00

KRITIKA

maxresdefault

LISTA

cutbank01

TRAILERPARK

cometodaddylead

TRAILERPARK

la_ca_0113_appropriate_behavior

TRAILERPARK

00enemy

LISTA

gracelead

KRITIKA

exmachina

TRAILERPARK

02_mulelead

TRAILERPARK

03_infman-lead

TRAILERPARK