okla-32367_r

FESZTIVÁL

Visszafogottan, de meglehetősen, sőt kifejezetten izgatottak lettünk a cannes-i programtól

Kránicz Bence

2017/04/14

Ragyogó portékák a neves fesztivál kínálatában. A Prizma ismét jelen lesz az eseményen.

Megint megyünk Cannes-ba! Mármint a Prizma színeiben én megyek ismét, de ez nem azt jelenti, hogy egyetlen árva prizmás szerző lesz csak kint – de maradjanak meglepetések a következő cannes-i posztra is. Most inkább megírom, mik érdekelnek a programból.

Unortodox módon a versenyen kívüli vetítésekkel kezdeném, tekintve, hogy a tavaly megnézett filmek közül a Wailing tetszett a legjobban (link), amit szintén csak versenyen kívül mutattak be. Most ment itthon a Titanicon a csodás Kokszongi sirató címen, de már le is lehet tölteni, nézzétek meg!

Idén is izgalmasnak tűnő filmeket hirdettek ki itt, például vetítenek egy új Takashi Miikét. Miike több más ázsiai rendezőhöz, például a kiváló Hong Sang-soohoz (róla később) vagy Sion Sonóhoz hasonlóan évente két-három filmet rendez, ezért egy pillanatra megzavarodtam, hogy az imdb-kreditjei közül melyik új filmje lesz Cannes-ban, de asszem az, amelyiknek a rövid tartalomleírása szerint „a young girl enlists an immortal warrior for help to avenge her parents’ slaughter at the hand of a group of bandits.” Az angol cím Blade of the Immortal, teljesen biztos, hogy remek lesz. Ugyanitt jön John Cameron Mitchell rendezése, a How to Talk to Girls at Parties. Ezt egy magyarul is olvasható Neil Gaiman-novella alapján forgatta, és mivel óriási Gaiman-rajongó vagyok, nagyon várom!

De persze beszélhetünk a fő versenyprogramról is. Itt mutatják be az imént említett Hong Sang-soo új filmjét, az a címe, hogy The Day After. A kettővel ezelőtti filmje pár hónapja vált elérhetővé az interneten, abban egy férfi és egy nő ismerkedését mutatta meg kétszer, úgy, hogy másodszor kicsit máshogy alakulnak az események, mást mondanak egymásnak az elfojtott szenvedélyektől izzó és nagyvárosi szorongásokkal terhelt, de persze halál udvarias, mosolygós koreai emberek.

Egy másik ázsiai rendezősztár, Bong Joon-ho filmjét, az Okját is várom, és persze Michael Haneke Happy Endjét, amiről direkt nem olvastam el semmit előre, inkább nevetek a címén. Az új Jorgosz Lanthimosz-filmnek sem olvastam utána (szarvas van a címében, a szarvas az új művészfilmes totemállat?), mint ahogy a neves amerikai függetlenfilmesek, Todd Haynes, Noah Baumbach és Sofia Coppola új filmjeiről sem tudok semmit. Csak azt, hogy Cannes-ban mutatják be őket, remélem, legalább az egyiket sikerül megnéznem.

large_out_420

Kristóf György koprodukcióban készült Out című filmjének hírén meglepődtem – az Un Certain Regard-ban lesz, ott, ahol Az osztály rendezője, Laurent Cantet új filmjét is vetítik. Mundruczóról viszont szinte biztosan lehetett tudni, hogy megint meghívják Cannes-ba. Az új hír az, hogy A felesleges emberről Jupiter holdjára keresztelte át a filmjét, utalva Európára, értitek, merthogy menekültügyben forgatott. Sajnos nem sikerült megfelelő menekültet találni a főszerepre, úgyhogy egy SZFE-s srác alakítja a bevándorlót. Állítólag angyalok is lesznek a filmben, őrület!

Itt a teljes program (link), egy csomó nagy névről szót sem ejtettem, de persze a fenti hevenyészett felsoroláson kívül még egy csomó más is érdekel. Például Alejandro González Inarritu VR-filmje is szuper bulinak tűnik, maradjatok velünk!

Címke:

Cold War (forrás: Festival de Cannes)

EXKLUZÍV, FESZTIVÁL

Blackkklansman (forrás: Festival de Cannes)

EXKLUZÍV, FESZTIVÁL

Lazzaro Felice (forrás: Cannes Film Festival)

EXKLUZÍV, FESZTIVÁL

lnt

EXKLUZÍV

nolan02

EXKLUZÍV

jz02

EXKLUZÍV

kahiu

EXKLUZÍV

cikk4

EXKLUZÍV

Lars von Trier (forrás: University of Copenhagen)

FESZTIVÁL

squarelead

FESZTIVÁL

Képernyőfotó 2017-05-28 - 13.10.49

FESZTIVÁL

Képernyőfotó 2017-05-28 - 9.51.53

DOC.KOMMENTÁR

franco4-

FESZTIVÁL

Képernyőfotó 2017-05-25 - 14.21.27

FESZTIVÁL

haneke1

FESZTIVÁL

clint2

FESZTIVÁL

let-the-sunshine-in-un-beau-soleil-interieur-review

FESZTIVÁL

Képernyőfotó 2017-05-20 - 21.30.32

FESZTIVÁL

Képernyőfotó 2017-05-20 - 21.13.42

FESZTIVÁL

_MG_6729

FESZTIVÁL