LISTA

2012 díjazottjai

Sepsi László

2012/12/27

Ünnepélyes díjátadó 2012 legjobbjainak, ABC-sorrendben.

A ház az erdő mélyén
Örömzene slasher-rajongóknak: Joss Whedon a Bosszúállókkal azt mutatta meg, hogyan kell patentul működtetni egy zsánert, a Drew Goddarddal közösen összehozott metakultfilmjében pedig azt, hogyan lehet atomjaira bontani. A Rubik-kocka Világbajnokság 2012-es első díját ezért A ház az erdő mélyén kapja.

Az utolsó műszak
David Ayer minden filmjével ugyanazt a sztorit mondja el férfibarátságról, Los Angeles-ről és a romlásról, Az utolsó műszakban pedig tökélyre vitte ilyetén megszállottságát. A kartell tyúkszemére toppantó járőrpáros szívszorító történetéért méltán jár a Kopácsi Sándor Polgárőr Érdemrend.

Bellflower
Függetlenfilmes barkácsdráma félrement románccal, tücsökevő-versennyel és persze lángszóróval. Utóbbi okán érdemelte ki a Keceli Önkéntes Tűzoltó Egyesület emlékérmét

Bikanyak
Sok hússal minden finomabb. A belga húsipari gengsztermelodráma az év egyik meglepetésfilmje volt, így az állattenyésztésben kifejtett kiemelkedő tudományos és társadalmi tevékenységért jár neki a Wellmann Oszkár Emlékérem.

Chillerama
A megszaporodott horror-szkeccsfilmek legjobbja még 2011-ből csúszott át idénre. Agyrobbantó óda a huszadik század minden féle-fajta szennyfilmjéhez, legyen az zombitrancsír, beach party musical vagy nácisploitation. A veszélyes hulladékok értő kezeléséért így a Chillerama készítői a Környezetünkért Emlékplakettet kapják jutalmul.

Father’s Day
Idén beérett az Astron-6 kollektíva, a nyolcvanas évek trashfilmjeinek mámorában leledző csapat a Troma védőszárnyai alatt hozhatta ki első nagyjátékfilmjét, amibe sikerrel zsúfoltak bele mindent, ami eszükbe jutott gyűrött vhs-szalagokba bugyolált ifjúkorukról. Bűnös nagyváros, neonfények, sztriptíz, anális erőszak, démoni sorozatgyilkos, Ördög, Pokol, sörétes puskák. A világ jobbításáért végzett munkájáért az Astron-6 a Szent György Lovagrend lovagkeresztjét veheti át.

Fehér pokol
A repülőgéppel frissen lezuhant, de ettől függetlenül is meglehetősen depressziós Liam Neesont nagy és okos farkasok molesztálják az alaszkai hómezőn. Joe Carnahan rendező gyönyörűen ráérzett az egzisztencialista állathorror manapság háttérbe szorult hagyományaira – ezügyben lásd még az ausztrál Andrew Traucki cápás-krokodilos párkapcsolati drámáit –, ezért a vadállatokkal való sikeres konfliktuskezelésért járó Christine Stevens Wildlife Awardot idén a Fehér Pokol kapja.

Holdfény királyság
Öregkoromra hipszter lettem, ezért adom a Cserkész Világszövetség Bronz Farkas Érdemrendjét a Holdfény királyságnak.

Project X – A buli elszabadul
Minden idők legnyomasztóbb tinivígjátéka, ami pont olyan intenzív és sokkoló, mint egy többnapos szörfölés a youtube partivideói között, és még lángszóró is van benne, ami köztudottan jópont. Mindez épp elegendő a gyermekek harmonikus személyiségformálásáért járó Németh László-díjra.

The Aggression Scale
Stephen C. Miller számos kortársához hasonlóan pár éve egy tucatzombifilmmel kezdte horrorrendezői pályáját, a The Aggression Scale-lel pedig beteljesít egy generációs vágyálmot: végre egy filmben a Deadly Prey és a Reszkessetek, betörők! A hamisítatlan függetlenfilmes svunggal odarakott sztoriban egy csapat überbérgyilkos kergeti a főnökük pénzét, mígnem összeakadnak a tizenéves Owennel, aki annyira pszichopata, hogy fél százalék híján maximális pontot ért el a pszichopata-teszten és imád trükkös halálcsapdákat barkácsolni. A The Aggression Scale nem teljesíti be minden ígéretét – az elnyújtott expozíció miatt olykor egy sorozat pilot-epizódjára emlékeztet –, de a McGuyver és Dexter Omen-filmeken nevelkedett unokaöccsének tetsző Owen 2012 legígéretesebb karaktere, akit boldogan látnék viszont néhány, az eredettörténet malasztjától megfosztott folytatásban. A Magyar Nukleáris Társaság a kísérletezőkedvért járó Öveges József-díját így idén Owen kapja.

 

Címke: ,

LISTA

LISTA

LISTA

A Ghost Story

LISTA, magazin

LISTA

LISTA

LISTA

LISTA

INTERJÚ, LISTA

LISTA

HANGOK A JÖVŐBŐL

PULP

Jegyzet

KÍSÉRLETI VETÍTŐ

LISTA

LISTA

LISTA

LISTA

LISTA

LISTA