EXKLUZÍV

Mennyibe kerül Cannes, és mégis ki fizeti ezt a Prizmának?!

Kránicz Bence

2016/05/15

Ezt a posztot a fiumicinói reptéren írom, a Nizzába induló gépre várakozva.

Amikor lefoglaltam a repülőjegyet, valamikor február elején, már elég drágák voltak a Budapest-Nizza fapados jegyek, úgyhogy így, átszállással a legolcsóbb Cannes-ba utaznom (Nizzából Cannes-ba busszal a legegyszerűbb eljutni). Visszafelé még volt olcsó repülőjegy a közvetlen járatra.

A teljes átláthatóság kedvéért álljanak itt a jegyárak: Budapest-Róma 10990 Ft., Róma-Nizza 15790 Ft., Nizza-Budapest 50 euró.

Szerintem ezek a repülőjegyárak nagyon barátiak, inkább a szállás drága. Gondolom a Riviérán általában sem valami olcsó az élet, de a cannes-i fesztivál idején pláne nem könnyű megfizethető árú, normális szállást találni. Én ötödiknek megyek egy apartmanba, négy másik magyar újságíró mellé. Péntekig maradok, öt éjszakát, ez 230 euróba kerül.

Oké, de ugye a Prizma fizeti az utat?

Nem. :(

A palm tree is seen above an official poster of the 69th Cannes Film Festival with a Palme d'Or symbol on the Festival Palace in Cannes, France, May 10, 2016. REUTERS/Yves Herman

A Prizmának nincs pénze ilyesmire, a nyomtatott lapszámok megjelentetéséhez is kellenek különféle támogatások, leginkább a Nemzeti Kulturális Alaptól, de ott most elég zűrös a helyzet, így a nyomtatott Prizmák sorsa is kétséges, de erről a témáról elvileg nemsokára íródik majd egy külön poszt.

A honlapra kerülő cikkekért meg aztán pláne nem fizet senki semmit senkinek. Úgy olvassátok a posztokat, hogy – néhány kivételtől eltekintve, mint az eredetileg a HVG-re írt, a Prizmán utánközölt cikkek – ezeket a szerzők szabadidejükben írták, mint ahogy szabadidejükben is szerkesztik a Prizmát, így megy ez évek óta.

Ez persze egyáltalán nem baj, emiatt írhatunk ide azt, amit akarunk, garbós filmrendezőkről, latin-amerikai szolgamelodrámákról, Michael Bayről, vagy amiről szeretnénk, akár indokolatlan cicás gifekkel.

catgif

De ha a Prizma egy ilyen hobbiprojekt, miért engedik be a Prizma újságíróját a világ legnagyobb filmfesztiváljára?

Az akkreditációt bármilyen újság munkatársaként meg lehet próbálni, ha valaki szeretne, a Vas Népének is tudósíthat Cannes-ból. Meg kell adni a nyomtatott újság vagy honlap olvasottsági/látogatottsági adatait, kell küldeni szerkesztői levelet meg korábbi lapszámot vagy cikkeket, ez alapján döntik el a szervezők, hogy akkreditálják-e az újságot és az újságírót.

Szerintem a Prizmát azért akkreditálták simán, mert vannak print lapszámai is (a printet szeretik a konzervatív cannes-iak), és elsősorban kortárs művészfilmmel foglalkozunk.

Palm fronds and trees frame a giant canvas of the official poster of the 69th Cannes Film Festival in Cannes, France, May 9, 2016. REUTERS/Yves Herman

Azért írom, hogy simán akkreditáltak minket, mert nem sárga belépőt kaptam, hanem kéket. Cannes-ban a belépők színe szerint osztják különböző kasztokba az újságírókat. A vetítésekre, sajtótájékoztatókra először a fehér karszalagosokat engedik be, aztán a rózsaszíneket, a kékeket, a fennmaradó helyekre pedig jöhetnek szerencsétlen sárgák. (Erről a témáról ebből a remek Hollywood Reporter-cikkből lehet többet megtudni. http://www.hollywoodreporter.com/news/cannes-what-color-your-badge-793320)

A Cannes-ba évek óta visszajáró, rangos lapoknak dolgozó újságíróknak a fesztivál fizeti a szállását vagy a repülőjegyét vagy mindkettőt, egyébként jó esetben az újságok kifizetik a munkatársuk útját, rossz esetben pedig az ember magának fizet mindent, mint én. De nem baj, így is szuper lesz, mert Cannes lesz.

 

Címke:

LISTA

EXKLUZÍV, FESZTIVÁL

EXKLUZÍV, FESZTIVÁL

EXKLUZÍV, FESZTIVÁL

EXKLUZÍV

EXKLUZÍV

EXKLUZÍV

EXKLUZÍV

EXKLUZÍV

FESZTIVÁL

FESZTIVÁL

FESZTIVÁL

DOC.KOMMENTÁR

FESZTIVÁL

FESZTIVÁL

FESZTIVÁL

FESZTIVÁL

FESZTIVÁL

FESZTIVÁL

FESZTIVÁL