MI FOLYIK ITT?

Először kábelt kell tekerni – Lente Viktor

Kránicz Dorottya

2013/05/13

Boomozás és hangkeverés, itthon és külföldön, de végül mégiscsak itthon. Lente Viktorral az SZFE hangmester szakának másodéves hallgatójával beszélgetünk, aki a mikrofon másik oldalán is remekül megállja a helyét!

Sok hangmérnök kerül ki a zenészek világából. Fontos a muzikalitás?
Ízlés és hallás szempontjából mindenképp meghatározó a zenei múlt, persze egyáltalán nem törvényszerű, hogy csak az lehet filmes hangmérnök, aki valaha zenével foglalkozott. Ez inkább csak amolyan biztosíték arra, hogy az illetőnek valóban kifinomult a hallása, képes szeparáltan feldolgozni vagy megtervezni egy hangi anyagot. Bár én is közös zenélésen keresztül kerültem kapcsolatba ezzel szakmával, nem tartom magam zenésznek.

Minden munkát te végzel, ami a hang körül van? Felvétel, utómunka, zajok kreálása, stb.? Hogyan zajlik mindez?
Magyarországon jellemző, hogy ugyanaz az ember foglalkozik a helyszíni hang felvételével és a különböző utómunka folyamatokkal is. Ennek persze van előnye és hátránya is. Pozitívum, hogy sokkal korábban részesévé válsz az adott filmnek. Már a helyszínen kialakul egy benyomás és az utómunka során felmerülő ötleteid már a kezdetektől közelebb járnak/járhatnak a megoldáshoz. Technikai szemmel nézve pedig teljes rálátásod van a felvett hanganyagra, tudod mit hol keress ha szükség van rá. Hátránya, hogy ez a benyomás dolgozhat a cél ellen is, egy új hangmérnök bevonása pedig újabb nézőpontot, ötleteket is jelenthet, de ennek megítélése már szubjektív. Talán, ha ez a két nagy terület megoszlana két szakember között, nagyobb esélye lenne a technikai bakiknak, de ugyanakkor egy teljesen új, friss aspektus is bekerülhetne a munkafolyamatba, ami viszont nagyon is pozitív hatással lehetne a végeredményre.

Milyen szempontok alapján válogatod a technikai eszközeidet?
Helyszínen mindig a legnagyobb biztonságra törekszünk, lehetőleg több megoldással és végül azt használjuk, ami az eredeti elképzeléshez a legjobban passzol. Egy képi perspektívához mindig tartozik egy hangi perspektíva is. Legtöbbször a technikai lehetőségek helyszínen alárendelődnek a művészi elképzelésnek, hiszen egy nagytotálnál például nem tudunk boomot alkalmazni, mert a kompozíció ezt nem engedi meg, mégis fontos, hogy a hang illeszkedjék a képhez, különben az egész valamiféle összeférhetetlenség érzetét keltené a nézőben. Nagyon fontos a hangi dramaturgia…

Hogyan is működik ez a hangi dramaturgia?
Alapvetően egy film hangja erősíti, ellenpontozza, eltúlozhatja a képen látottakat, vagy éppen megjelenítheti azt amit vizuálisan nem érzékelünk, legyen az egy képen kívüli esemény, vagy akár egy tér atmoszférája, hangulata. Ezek egy átgondolt hangi világ esetén egységet alkotnak a filmben, beleértve természetesen a zenét is, annak nem csak a klasszikus értelmében, lásd a Hukkle-t vagy a Delicatessent. Szerintem ezzel megközelítettük ezt a fogalmat. Ennek persze fő célja, hogy kiválthassuk a várt hatásokat. Ebben kezünk alá dolgozik a hangnak az a fizikai alaptulajdonsága, hogy térben terjed, tehát a filmet egy 3D-s élménnyé varázsolja, a nézőt fizikailag is átjárja.

delic

Az utómunkák, vagy legvégső esetben az utószinkron biztosítékot szolgáltatnak arra, hogy a hangot utólag is korrigálni lehessen. Emiatt a helyszínen kevesebb gondot okoz, ha a hangot nem sikerült megfelelően felvenni?
Mindig meg kell beszélni a rendezővel forgatások előtt, hogy a hangmérnök leállíthatja-e a felvételt, ha probléma volt a hanggal. Elméletileg, ha nem sikerült hasznos hangot rögzíteni akkor nem hasznos a felvétel sem, de itt mindig el kell döntenünk, hogy mivel nyerünk többet a film szempontjából. Utószinkronnal kapcsolatban köztudott, hogy sosem lesz olyan mint a helyszínen – “akkor és ott” – volt. A színész bármilyen módszerrel is került az adott érzelmi állapotba, azt hordozza a hangja és ezt az állapotot kell reprodukálnia egy szinkronstúdióban is csak már egy létező képi anyaggal szinkronban.

Szóval ha a képpel van probléma evidens, hogy a jelenetet meg kell ismételni, de ha a hanggal, akkor nem?
Ebbe persze mindig beleszólnak a forgatási körülmények is de én úgy vettem észre, hogy egy tapasztaltabb rendező már a film előkészítésekor is gondolkodik hangban, tehát a helyszínen is foglalkozik vele. De valóban, utólagos korrekcióra, felvételre itt több lehetőség van. Ha a képpel van gond és ez utólag derül ki, az általában pótforgatást jelent.

Létezik valamiféle szamárlétra a hangmérnöki pályán? Csak az foglalkozhat utómunkával, aki már jó sokat boomozott és megerősödött a bicepsze?
Talán a boomozás és az utómunka ilyen szorosan nem kapcsolódik egymáshoz, de az tény, hogy létezik ilyesmi. Forgatásokon nem kapsz mikrofont a kezedbe amíg nem tudsz rendesen kábelt tekerni, előtte pedig valószínű ládákat fogsz cipelni. De ez így helyes is, mivel, amint már említettem, itthon a hanggal kapcsolatos feladatok általában egy kézben összpontosulnak, a hangfelvétel közben megszerzett tapasztalatok sokat segítenek az utómunka folyamatokban, és fordítva, ám egy bizonyos szint után az embernek el kell döntenie, hogy a munka mely részében szeretne inkább elmélyedni.

Emiatt gondoltál már arra, hogy inkább külföldön érvényesülj?
Az MA-t mindenképp külföldön szeretném elvégezni, valószínűleg ott több lehetőségem lenne arra, hogy csak az utómunkára koncentrálva, fejlettebb technikai eszközökkel dolgozhassak. Az eddigi tapasztalataim alapján határozottan állíthatom, hogy jót tesz különböző országokban elsajátítani egy szakmát. A különböző gondolkodás- és látásmód, munkamorál megismerése mindig rávilágít a másik elgondolás gyengeségeire. De egyelőre úgy gondolom, hogy a végső állomás Magyarország lesz.

Munkái:
Lili (rövid) 2012
Retúr (rövid) 2012
Százbólegy (sorozat – 1 epizód) 2012
Furry Fandom (rövid) 2012
Motel (rövid) 2012
Free Entry 2012

Címke: ,

MI FOLYIK ITT?

MI FOLYIK ITT?

MI FOLYIK ITT?

INTERJÚ

MI FOLYIK ITT?

MI FOLYIK ITT?

MI FOLYIK ITT?

MI FOLYIK ITT?

MI FOLYIK ITT?

INTERJÚ, KINO LATINO

INTERJÚ

MI FOLYIK ITT?

INTERJÚ, KINO LATINO

OFF SCREEN

INTERJÚ

INTERJÚ

INTERJÚ, Jegyzet

OFF SCREEN

INTERJÚ

INTERJÚ