FESZTIVÁL

5 tuti tipp elsőcannes-ozóknak a Prizmától

Kránicz Bence

2016/05/23

Kiosztották a díjakat, de ennél fontosabb információink is vannak.

Vége a 69. Cannes-i Filmfesztiválnak. Az Arany Pálmát Ken Loach filmje, az I, Daniel Blake nyerte, amit nem láttam. A Zsűri Nagydíját Xavier Dolan és a Juste la fin du monde kapta, aminek én igazából örülök, mert bírtam a filmet, de a legtöbb újságíró nem szerette. Nyert még a Ma’ Rosa főszereplője, a fülöp-szigeteki nő, akin elaludtam. Két díjat kapott Asghar Farhadi The Salesmanje is, amit nem láttam, mert a hazafelé tartó repülőn ültem. A rendezői díjat megosztva kapta Cristian Mungiu egy közepesen jó filmjéért (Bacalureat) és Olivier Assayas egy unalmas, átgondolatlan, gyenge filmjéért (Personal Shopper).

Az Un Certain Regard szekcióban díjazott filmek közül csak a Captain Fantasticet láttam, amelyért Matt Ross rendezői díjat kapott, de az nekem is tetszett. Andrasev Nadja nyert egy díjat a Cinéfondation szekcióban A nyalintás nesze című szuper rajzfilmjéért. Tóth Luca sajnos nem nyert, de ettől még az ő filmje, a Superbia is király.

cannes_zaro00

Beszéljünk inkább arról, mi a teendő, ha valaki szeretne jövőre Cannes-ba utazni.

Ha az ember tud akkreditációt szerezni valamilyen sajtóterméknél, akkor már sokkal egyszerűbb megoldani a cannes-i utat, mint régen volt. Van fapados repülőjárat közvetlenül Budapestről is Nizzába, de Rómán, Párizson vagy Milánón keresztül is el lehet jutni a Riviérára viszonylag olcsón, repülővel és vonattal is.

A szállás Cannes-ban drága, de a környező városokban olcsóbb. Aki ügyes és bevállalós, végigcouchsurfölheti az utat a fesztivál helyszínétől kissé messzebb eső szállásokon, legfeljebb kevesebb filmre marad ideje az utazás miatt.

Vagyis Cannes-ba szerintem simán eljuthat, aki nagyon szeretne. Ezt szem előtt tartva írtam össze ezt a pár tippet.

cannes_zaro02

Mivel én is most voltam először, csak olyasmiket írtam le, amire néhány nap után rá lehet jönni.

Sajnos nem tudom, hol van a legolcsóbb szendvics a fesztiválpalota 200 méteres körzetében, melyik emeleten keressük a legeldugottabb, sosem foglalt vécét, és nyilván van még egy csomó tudnivaló, ami kényelmesebbé teszi a fesztiválozást, de csak évek után okoskodja ki őket az ember.

1. Gyenge belépővel az ismétlésekre menj rá

Idén voltak olyan bemutatók, amelyekre kék belépővel sem engedtek be senkit, a sárgáknak pedig jó pár másik vetítésen sem osztottak lapot. Érdemes ráhajtani az ismétlésekre, például van egy helyszín, egy nagy sátor (Salle de Soixantiéme a neve), ott az összes, Arany Pálmáért versenyző filmet levetítik egyszer, és mindenkinek van esélye bejutni.

cannes_zaro04

2. Nem kell annyi filmet nézni

Sárga vagy kék belépővel a sorban állások miatt nem is lehet bejutni olyan sok filmre naponta, de négynél többre egyébként sem hiszem, hogy érdemes lenne. Akkor már a folyamatos sorban állás, vetítés, sorban állás, vetítés verkli miatt elég nehéz élvezni a filmeket. Én napi hármakkal haladtam, kellemes tempóban, lófrálni meg a tengert bámulni is volt így időm. Persze kimarad egy csomó minden, na és? Így is, úgy is kimarad.

bence

3. Sajtótájékoztatók környékén lehet sztárokat bámulni

A sajtótájékoztatók előtt és után pont a sajtószoba előtt, egy kis folyosórészen jönnek el a hírességek. Az egész csak egy percig tart, de ez is elég egy kis bámészkodáshoz, kapkodó fotózáshoz. Sőt, az élelmesebbek alá is írathatják a szirszarjaikat a sztárokkal – majdnem mindenki, akit láttam, megállt pár embernek. Az újságírók ingyenebédjén (ez egyszer van, a fesztivál vége felé) pedig ott a zsűri, őket is meg lehet nézegetni, mielőtt jönnének a biztonsági emberek, és elállnák a kilátást.

cannes_zaro05

4. Nyugodtan beszélgess a filmekről idegenekkel

Nekem Cannes-ban az volt a legjobb élmény, hogy körülöttem mindenki imádta a filmeket, és folyamatosan erről dumáltak a palotában. Ez persze néha irritáló, de sorbanállás közben például tök könnyen el lehet ütni az időt azzal, hogy megkérdezzük a melletünk állót, milyen filmeket nézett meg ma, és miket fog még. Legalább fél órányi beszédtéma biztosítva van. Mondjuk az is igaz, hogy a fesztivál végére egy szót se akartam már hallani Xavier Dolanről vagy Kristen Stewartról.

cannes_zaro06

5. Ha csak lehet, fogyassz ingyen

Cannes-ben minden drága, résen kell lenni. A nemzeti pavilonokban rendszeresen vannak kisebb állófogadások, poharazgatások. Ha épp van időnk két vetítés között, érdemes a kikötőben álló pavilonok felé venni az irányt, ilyenkor bárki arra ténfergőnek töltenek egy pohár bort vagy kólát. A palotában pedig ingyenkávét is adnak!

cannes_zaro07

Címke:

LISTA

EXKLUZÍV, FESZTIVÁL

EXKLUZÍV, FESZTIVÁL

EXKLUZÍV, FESZTIVÁL

EXKLUZÍV

EXKLUZÍV

EXKLUZÍV

EXKLUZÍV

EXKLUZÍV

FESZTIVÁL

FESZTIVÁL

FESZTIVÁL

DOC.KOMMENTÁR

FESZTIVÁL

FESZTIVÁL

FESZTIVÁL

FESZTIVÁL

FESZTIVÁL

FESZTIVÁL

FESZTIVÁL