Scream-4-New-Decade-New-Rules

LISTA

TOPLISTA 2011 – Csiger Ádám

Csiger Ádám

2011/12/27

Kötelező néznivalók horror- és Tarr Béla-rajongóknak.

1. Az élet fája
Egy All Time Top 10 listára is felvenném, Malick legjobb filmje.  Tartalmilag egyszerre személyes és univerzális, költői és filozofikus, látványban lenyűgöző, Malick többi filmjével ellentétben nem természetfilmesen, hanem fantáziadúsan.  Akinek nem volt túlságosan radikális-kísérleti, annak ajánlom a hasonló témájú Begottent.

2. A torinói ló
Nem vagyok nagy rajongója Tarr Bélának – mondtam eddig, e filmje végleg meggyőzött, hogy már régen fannak kellene lennem. Nem való mindenkinek, de ez távolról sem hiba.

3. Melankólia
Akár filozófia-trilógiát is alkothatna Az élet fájával és A torinói lóval. Nincs benne annyi ötlet, mint az Antikrisztusban, de Von Trier jó úton jár. Artisztikusságban minimum ambiciózus, az viszont már vitatható, hogy pszichologizáló-filozofáló drámaként mennyire működik, de egy megtekintés alapján azt mondanám, nagyon.

4. A bőr, amelyben élek
Mintha Cronenberg remake-elné az A szakács, a tolvaj, a feleség és a szeretője c. Greenaway-remeket, ennél több nem is kell.

5. The Woman
Magyarországon még nem mutatták be (és talán nem is fogják), de mindenképpen az év horrorja. Jack Ketchum az egyik, ha nem a legjobb kortárs horror-író, jelen opusa a zseniális A szomszéd lány ikerdarabja. Lucky McKee-ben maradandó károsodásokat okozhattak Dario Argento filmjei, a The Woman olyan, mintha Argento (mondjuk a feminista Stendhal szindróma helyett) A texasi láncfűrészes mészárlás női változatát készítette volna el. McKee ezzel az egyik legtehetségesebb kortárs horror-rendezővé avanzsált, producerek, adjatok neki pénzt!

6. Sikoly 4.
Sok ziccert kihagy, de így is az év egyik nagy meglepetése számomra. Wes Craven nem ámított, amikor Kevin Williamson szkriptjét dicsérte. A killing scene-ek ugyan nem valami kreatívak (egy aggastyán horror-rendezőtől ne is várjuk), de ezt leszámítva tökéletes slashkom a Sikoly 4, még – nehezen írom le – mondanivalója-társadalomkritikája is irigyelhető („I don’t need friends, I need fans.”)


7. Végső Állomás 5.
Az év másik nagy meglepetése. Aki hiányolta a Sikoly 4-ből a formai kreativitást, az ettől megkaphatja: a Végső Állomás 5 viccesebb és szórakoztatóbb, mint az addigi négy rész együttvéve, a kezdetektől ilyen horror-börleszkesre kellett volna venni a figurát. És végre egy film, amiben ér is valamit a 3D (a hasonlóan frenetikus Piranha 3D mellett).

8. Halhatatlanok
Az előzetes alapján nagyon fantáziátlan 300 koppintást vártam, de legnagyobb meglepetésemre nagyon fantáziadús 300 koppintást kaptam. Az Álomháború láttán [1] megkockáztatom, a 300 stábjában sem Zack Snyder volt az ész, hanem a producerek, akik ezúttal  a vizionárius Tarsem Singh-gel egyesítették erejüket. A Halhatatlanok hangulata a Sin City-ével vetekszik, köszönhetően festői képeinek és a foglyokat nem ejtő Mickey Rourke-nak.

9. Paul
Jó műfajparódiát csak olyanok készíthetnek, aki rajonganak a zsánerért, ebben pedig jelenleg nincs konkurense Simon Peggnek és Nick Frostnak (Spaced, Haláli hullák hajnala, Vaskabátok), Edgar Wright rendező hiánya pedig megbocsátható a Scott Pilgrim a világ ellen miatt.

10.  Drive – Gázt
Véleményemet kevesen osztják, de szerintem ez Nicholas Winding Refn legrosszabb filmje (inkább a Valhalla Risingot ajánlanám helyette), sztároltságához képest hatalmas csalódás, de nem azért fér fel a listára, mert gyenge volt az év.  A sztorira már nem emlékszem, de Refnnek továbbra sem kell a szomszédba mennie stílusért.


Akik majdnem felfértek (vagy azért nem, mert csak hozzánk értek ide idén): Super 8, Thirteen Assassins, Zebraman 2 – Attack on Zebra City, Idegen arcok, Vagyunk, akik vagyunk, Martha Marcy May Marlene, Enter the Void – Hirtelen az üresség, Animal Kingdom, Rango.

Felejthető filmélményeim a 2011-es termésből (már ami eszembe jut): Az ember tragédiája, Red State, A dolog, Halál sugárút, Ölésre ítélve, Majmok bolygója: Lázadás, Amerika kapitány, Thor, A Chinese Ghost Story, Too big to fail, Outrage, Féktelen harag, Conan, a barbár, Fertőzés, Halálos iramban: Ötödik sebesség, Hanna – Gyilkos természet, Hobo with a Shotgun, Nem írnek való vidék, Csúcshatás, Mission: Impossible: Fantom protokoll, A rítus, Torrente 4, X-Men: Az elsők, Ismeretlen férfi, Zöld Darázs, Rohanás.

Alulmúlhatatlanok: Karib-tenger kalózai: Ismeretlen vizeken, Három testőr, Cowboyok és űrlények, Harry Potter és a Halál ereklyéi 2. rész, Álomháború, A pap – Háború a vámpírok ellen, Sanctum.

Footnotes    (↵ returns to text)
  1. Máig nem értem, hogy ez a film kiknek készült. Ha fiúknak, akkor miért PG-13 és mi ez a sok lányos popzene, ha lányoknak, akkor hol maradnak a vámpírok? A tippem a célközönség kérdésére: leszbikusok. Ha a 300 látens melegfilm, akkor itt a női változata.

Címke: